Saikantalon rakennustyöt alkavat toukokuun puolivälissä

Saikantalon sydämessä on keskusalue, jossa voidaan kokoontua koko koulun ja päiväkodin väen tai alueen asukkaiden kesken. Alue koostuu auditorioportaista, muunneltavasta ruokailutilasta, liikuntasalista, aulasta ja musiikkiluokasta, jotka toimivat yhdessä, erikseen ja erilaisina yhdistelminä. Kuva: Lapti

 

Lempäälän kunta ja Rakennusliike Lapti Oyovat allekirjoittaneet KVR- eli kokonaisvastuurakentamisen urakkasopimuksen Saikantalon toteuttamisesta Lempäälän asuntomessualueelle kevääksi 2026. Alakoulun ja päiväkodin yhdistävän Saikatalon rakennustyöt käynnistyvät toukokuun puolivälissä.

KVR-urakan arvo on noin 24,5 miljoonaa euroa. Saikantalon laajuus on noin 7 500 bruttoneliömetriä.

Saikantalon kehitysvaiheessa sisätiloja sekä piha-alueita on kehitetty entisestään käyttäjien tarpeita huomioiden. Työpajojen ansiosta rakennuksen isot linjat on saatu lukittua ja hankkeen rakennuslupa päästään jättämään aikataulussaan. Hankkeen kehittämistä jatketaan vielä rakennushankkeen edetessä pihatoimintojen sekä sisäpintojen materiaalien ja värimaailmojen osalta, joihin pystytään osallistamaan myös tulevia oppilaita ja päiväkotilaisia, kertoo tiedotteessa Lempäälän kunnan rakennuttajainsinööri Henri Luhtamaa.

− Tilaajan tavoitteet toiminnallisuuden ja vastuullisuuden osalta ovat korkealla. Yhteisenä tavoitteenamme on ja lopputuloksena syntyy yhteisöllinen kokonaisuus, jossa kohtaavat toimiva arki ja ekologisuus, sanoo tiedotteessa Laptin Pirkanmaan aluejohtaja Tuomo Turkkinen.

 

Saikantalon pihalla leikki- ja kiipeilyvälineet on ryhmitelty ikäryhmittäin ja toiminnoittain pienten ja isompien koululaisten pihoiksi. Kuva: Lapti

 

Saikantalon sydämessä on keskusalue, jossa voidaan kokoontua koko koulun ja päiväkodin väen tai alueen asukkaiden kesken. Alue koostuu auditorioportaista, muunneltavasta ruokailutilasta, liikuntasalista, aulasta ja musiikkiluokasta, jotka toimivat yhdessä, erikseen ja erilaisina yhdistelminä.

Alakoulun luokille on omat rajatut opetustilansa. Luokan yhteydessä on myös puoliavoin aulatila sekä eriyttämiseen pienryhmätila. Tilojen monipuolisuus ja joustava muunneltavuus mahdollistavat opiskelun yksilöllisesti, pareittain tai pienryhmissä sekä oman luokan että kahden luokan kesken.

Jokaisella päiväkodin ryhmällä on omat tilansa, mutta kaksi ryhmätilaa on mahdollista yhdistää toisiinsa laajemman toiminnallisen oppimisen ja leikkialueen muodostamiseksi. Päiväkodin tilat on suunniteltu tukemaan arjen toimintojen sujuvuutta ja lasten omatoimisuutta.

Saikantalon pihalla leikki- ja kiipeilyvälineet on ryhmitelty ikäryhmittäin ja toiminnoittain pienten ja isompien koululaisten pihoiksi. Pallopeleille on isompi pelikenttä, palloiluseiniä sekä koripalloalueet. Pihalla on muun muassa hyötypuutarha, monipuolisia istutuksia ja niittyä.

 

Massiivipuujulkisivuinen kokonaisuus palvelee reilua 120 päiväkotilaista ja noin 500 alakoululaista sekä laajasti iltakäyttöä toimien alueen ”kylätalona”. Kuva: Lapti

 

Saikantalon julkisivut ovat massiivipuuta, ja puumateriaali näkyy vahvasti myös sisätiloissa. Saikantalon tilat toteutetaan vaativien ympäristöluokituskriteerien mukaisesti, mikä varmistaa rakennuksen laadun, ympäristöystävällisyyden, energiatehokkuuden ja kosteudenhallinnan kannalta kestävät ratkaisut.

Saikantalo on energiatehokkuusluokkaa A, joka kertoo pienestä energiankulutuksesta. Energiatehokkuusluokkaan vaikuttavat rakennuksen ominaisuudet kuten tarpeenmukainen ilmanvaihto, lämmöneristävyys ja lämmitystapa. Saikantalo on myös varustettu aurinkopaneeleilla, jotka tuottavat osan rakennuksen sähköstä.