Vuokrattavat sähköpotkulaudat saapuivat Lempäälään – sähköpotkulaudalla kuljetaan pyöräilijän säännöillä

Vuokrattavat sähköpotkulaudat rantautuivat Lempäälään maanantaina 22. huhtikuuta. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän katukuvaan ilmestyi viime viikolla kelta-mustia sähköpotkulautoja. Lautoja oli tuotu muun muassa keskusta-alueelle kauppojen edustoille.

Laudat ovat Swup-nimisen yrityksen, joka on toimittanut sähköpotkulautoja Pirkanmaalla aiemmin Valkeakoskelle ja Sastamalaan. Lautoja on otettu tänä keväänä käyttöön myös Ylöjärvellä.

Norjalaislähtöisen Swup As:n Suomen maajohtaja Dmitrij Nikkarinen kertoo, että Lempäälään on tuotu parikymmentä lautaa kokeiluun.

– Kokeilu kestää koko kesäkauden, jos kysyntää on. Jos toteamme, että laudat vain seisovat käyttämättöminä, eikä palvelulle ole tarvetta, ne voidaan vetää nopeastikin pois, Nikkarinen kertoo.

– Toinen asia, jota seuraamme, on se, kuinka lautojen keräilystä, lataamisesta ja huollosta kentällä suoriudutaan. Siitä vastaa paikallinen yhteistyökumppanimme, hän selvittää.


Sähköpotkulauta otetaan käyttöön skannaamalla ohjaustangossa oleva QR-koodi sovelluksen avulla. Kuva: Katariina Rannaste

Vuokrattavien sähköpotkulautojen ideana on, että lautoja on eri puolilla keskusta-aluetta ja että vapaan laudan voi ottaa käyttöön milloin vain. Lauta vuokrataan Swup-puhelinsovelluksen kautta.

Sovelluksesta näkee vapaana olevien lautojen sijainnin ja sen kautta maksetaan laudan vuokraus. Esimerkiksi kertalipun kohdalla sähköpotkulaudan lukituksen avaaminen maksaa 0,50 senttiä ja yhden ajominuutin hinta on 0,33 senttiä.

Sovelluksen kartta kertoo käyttöalueen ja mihin lautaa ei voi pysäköidä. Määritetyn alueen ulkopuolelle pysäköinti aiheuttaa lisämaksun.

Käytön jälkeen lauta parkkeerataan asianmukaisesti odottamaan seuraavaa käyttäjää. Laudat voidaan paikantaa reaaliajassa.

Sähköpotkulautojen kulkunopeus on rajoitettu 20 kilometriin tunnissa. Suomessa lain mukaan sähköpotkulaudan rakenteellinen maksiminopeus saa olla enintään 25 kilometriä tunnissa.

Laudoilla ajetaan kevyen liikenteen väylillä samoilla liikennesäännöillä kuin polkupyörillä.

Sähköpotkulaudat on Dmitrij Nikkarisen mukaan otettu Lempäälässä käyttöön jo hyvin.

– Toiminta alkoi Lempäälässä viime viikon maanantaina 22. huhtikuuta. Laudat on löydetty, ja ajoja on ollut enemmän heti kun aurinko alkoi paistaa, hän sanoo.

 

Sähköpotkulauta parkissa Tampereentien varressa. Lempäälän terveysasema näkyy taustalla. Kuva: Katariina Rannaste