Metsämantere kiinnostaa – Vesilahden omakotitontit purkavat patoutunutta rakennustarvetta

Tekniikka Tuomisen sähköasentajat Toni Kiiski ja Matias Mikkilä, sekä LM-Suomiset Oy:n vastaava työnjohtaja Markku Suominen Metsämantereen työmaalla. Tällä hetkellä alueelle asennetaan sähkökaapelointeja ja sähkönjakokaappeja. Kuva: Seppo Kummala

Valtiovarainministeriön helmikuussa julkaisema Rakennusalan suhdanneryhmän, Raksun tilanneraportti maalaa edelleen synkkiä arvioita suomalaiseen rakentamiseen. Rakennusaloitusten määrän uskotaan kasvavan vasta ensi vuonna. Viime vuonna rakennusaloituksia koko maassa tehtiin noin 23 000 kappaletta. Tänä vuonna määrän uskotaan jäävän vielä sitäkin alhaisemmaksi.

Vesilahden uusi omakotialue Metsämantere näyttäisi olevan poikkeus tässä tilanteessa. Alueen infra on saatu luovutuskuntoon, viimeistelytöitä ja asfaltointeja alueella toki vielä tehdään. Tontit ovat herättäneet heti kovaa kiinnostusta. Alueella on yhteensä 45 omakotitonttia, joista 12 on yksityisomisteisia. Kunnan omistamista tonteista kolme on jo luovutettu ja yhdeksän tontin varaus odottaa vielä sopimusten allekirjoitusta.

– Kysyntä on tässä rakennustilanteessa yllättänyt. Tiesimme, että kohde on hyvä, mutta kun omakotirakentaminen on tällä hetkellä niin pysähdyksissä kasvaneiden kustannusten vuoksi, emme olisi näin vilkasta tonttikauppaa odottaneet, Vesilahden kunnan kehitysjohtaja Timo Haapaniemi sanoo.

Kun viime vuonna tontit lähes poikkeuksetta vuokrattiin, nyt on palattu tilanteeseen, jossa tontteja sekä vuokrataan että lunastetaan omaksi. Kolmesta luovutetusta kaksi on vuokrattu ja yksi lunastettu.

Haapaniemi arvelee paitsi hyvän sijainnin Lempäälän ja Vesilahden keskustojen lähellä houkuttelevan, myös hintataso on edullisempi kuin suurempien taajamien läheisyydessä, Tampereesta puhumattakaan. 30 euron neliöhintaiset tontit ovat myyntihinnaltaan 35 000–60 000 euroa, suurin vapaa tontti on yli 2000 neliömetrin kokoinen.

Metsämantereen maanalainen infra alkaa valmistua ja pian päästään pintatöihin. Kuva: Seppo Kummala

Omakotitalon rakennusinvestointi on melko suuri, mikä rajoittaa ostajaehdokkaita. Siksi tässä taloudellisessa tilanteessa Haapaniemikin kertoi jännittyneenä odottaneensa, miten tontit lähtevät kaupaksi.

– Kylmä fakta on, että uuden omakotirakentajan täytyy varautua noin 400 000 euron kokonaiskuluihin ihan normaalikokoisen omakotitalon rakentamisessa.

Yksi uusi piirre tonttikyselyissä on noussut vahvasti esiin. Usein omakotitaloja rakennetaan kasvavien perheiden tarpeisiin. Nyt kyselyitä tulee huomattavasti pienemmille, 60–80 neliömetrin kokoisille pienille omakotitaloille.

– Tämä on selvästi trendi, tällaisia pientalotontteja meillä ei ole tällä hetkellä tarjota, mutta ehkä pitäisi, Haapaniemi pohtii.

Metsämantereen tonttien luovutuskuntoon saanti viivästyi alkuperäisestä aikataulusta kuukaudella, parilla. Suurin syy infrarakentamisen venähtämiselle oli kova talvi ja sekä tarvitut lisätyöt. Perinteisten vesi-, viemäri- ja sähkövetojen lisäksi tonteille on saman kaivun yhteydessä vedetty myös valokuituyhteydet.

– Itse asiassa putkituksissa on kahden valokuituyhtiön johdot, eli tontin omistaja voi valita, kumman tarjoajan valokuidun haluaa ottaa käyttöönsä.

Haapaniemi sanoo, että kevät ja kesä ovat rakennusvalvonnassa ruuhkaisinta aikaa, mutta omakotirakentajien luvitukset ovat etusijalla. Luvat heltiävät nopeastikin. Rakentaminen alueella alkaa varmasti vielä kesän aikana, mutta ensimmäisten asukkaiden asettumista Metsämantereelle on vielä vaikea ennakoida.

– Jouluksi tulee varmasti kiire, mutta uskoisin, että vuoden vaihteen tietämillä alue saa ensimmäiset asukkaansa.

Tontit ovat hyväpohjaisia rakentaa, eikä paalutusta tarvitse. Kuva: Seppo Kummala