Lukijalta: Puskiaisten moottoritien yleissuunnitelmalle ruusuja ja risuja

Puskiaisten oikaisua vastustetaan alueen luonto- ja virkistysarvoon vetoamalla. Kuva: Teemu Hiltunen
Ruusun ansaitsee pienimuotoinen meluntorjunta Lempäälän ja Pirkkalan välisellä metsäalueella muutamassa kohdin sekä se, että hankkeen laaja vastustus nostetaan esiin ja LemPi-metsän puolustajien huoliin suhtaudutaan paikoin vakavasti.

Ison ruusun annan siitä, että Ely-keskus lausuu yleissuunnitelmassa totuuden, jonka kaikki olemme tienneet: nykyinen maakuntakaava ei huomioi LemPi-metsän virkistyskäytön laajuutta. Tämän totuuden soisi myös Pirkanmaan liiton ymmärtävän.

Kiitosta saa myös se, että suunnitelmassa avoimesti kerrotaan hankkeen mahdollisesti jopa heikentävän liikenneturvallisuutta.

Ja sitten risut. Yleissuunnitelma piiloutuu maankäyttö- ja rakennuslain maakuntakaavan edistämisvelvoitteen taakse, sivuuttaen muut velvoitteet, kuten luonto- ja virkistysarvojen vaalimisen.

Luonto- ja virkistysarvojen vaikutuksia vähätellään ja kuvitellaan muutaman vihersillan tai -alikulun ja meluaidanpätkän turvaavan ne. Väitetään hankkeen olevan alueidenkäyttötavoitteiden mukainen, vaikka ne sisältävät paljon muutakin kuin talouden ja liikenteen sujuvuuden.

Hanke on koko elinkaareltaan, rakentamisesta ylläpitoon, ilmaston kannalta negatiivinen.

Yleissuunnitelmasta puuttuvat alkuperäiset vaihtoehdot, kuten Lakalaivan ja Sarankulman ruuhkaisimman pätkän parantaminen ja nykyisen väylän meluntorjunta. Nämä on erotettu omiksi hankkeikseen, joiden aikatauluista ei ole tietoa.

Sitä ei myöskään mainita, että Puskiaisten moottoritie pahentaa ruuhkaisuutta Pirkkalan ja Rajasalmen välillä. Olisi kannattavampaa sijoittaa hankkeen 250 miljoonaa euroa kestävämpään liikkumiseen, jos ajoneuvosuoritteita halutaan oikeasti vähentää.

Yleissuunnitelma virheellisesti väittää kuntien olevan hankkeen takana, vaikka sekä Pirkkala että Tampere pitävät nykyisen väylän parantamista ensisijaisena. Ainoastaan Lempäälä ajaa Puskiaisten moottoritietä metsäkaavoitussuunnitelmiensa vuoksi.

Suurimman risukimpun annan siitä, että suunnitelma ei tunnista laajan luonnon ydinalueen merkitystä. Aiempi ympäristövaikutusten arviointi nosti esiin uhkakuvia, jos kaikki LemPi-metsää koskevat infrahankkeet toteutuvat. Uhkakuvat alkavat toteutua, ja kuntien kaavoitus yhdessä järjestelyratapihan kanssa viimeistelee tuhon, jos väylät toteutuvat.

Yleissuunnitelmaa ei voida hyväksyä, vaan on aloitettava nykyisen väylän välityskyvyn, turvallisuuden ja meluntorjunnan parantaminen, kuten Tampere ja Pirkkala ovat linjanneet ja kuten yli 10 600 Pirkkalan ympäristöyhdistyksen adressin allekirjoittajaa vaativat.

Yleissuunnitelmaan voi jättää muistutuksia 17.7.2024 mennessä osoitteessa vayliensuunnittelu.fi.

Teemu Hiltunen
LemPi-metsän puolesta! -kansanliike