Luvattomat puunkaatajat pääsivät pälkähästä: tutkinta ohi – Epäselväksi jäi, oliko talkoilla yhteyttä puun kaatoihin

Suuri määrä puita kaadettiin Lempäälän kanavan tuntumasta Maakalasta vuonna 2021. Kuva: LVS-arkisto/Kari Pusa
Poliisin kolmen vuoden ajan selvittämän Lempäälän puunkaatotapauksen tutkinta on ohi.

Maakalassa Kumpulankuja 1:ssä sijaitsevalta kunnan puistoalueelta kaadettiin vuonna 2021 noin 100 puuta ilman lupia. Tapausta tutkittiin epäiltynä törkeänä vahingontekona.

Tapaus ei etene oikeuteen, sillä aluesyyttäjä Jari Kukko päätti tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lassi Suorannan esityksestä lopettaa esitutkinnan.

Syyttäjän mukaan riittävää selvyyttä ei ollut, kuka tai ketkä puita ovat olleet kaatamassa ja milloin puita on kaadettu kyseisellä alueella.

Puunkaadon on arvioitu tapahtuneen 16.–29. syyskuuta välisenä aikana. 16. syyskuuta puut olivat kunnan alueelta ottamassa valokuvassa vielä paikoillaan, 29. syyskuuta kunta sai ilmoituksen, että niitä oli kanavan rannasta kadonnut.

Kunta selvitti asiaa viranhaltijoiden kesken ennen rikosilmoitusta. Puunkaato olisi vaatinut herkällä ranta-alueella maisematyöluvan sekä maanomistajan luvan.

Kunta kysyi puiden kaatamisesta alueen uusien kerrostalojen rakennuttajalta ja läheisen taloyhtiön pihatalkoita järjestäneeltä taholta. Taloyhtiö oli pitänyt talkoita samoihin aikoihin, kun puut kaadettiin.

Lokakuussa 2021 Lempäälän kunnan tuolloinen ympäristöpäällikkö Kati Skippari kertoi puiden kaadosta LVS:ssä. Kun asia nousi julkisuuteen, kunta sai runsaasti yleisövihjeitä, joissa epäiltiin läheisen taloyhtiön talkooporukkaa puiden kaatajaksi.

Kaadetun puuston arvoksi arvioitiin tekoaikaan noin 30 000 euroa. Syyttäjä arvioi niiden arvon pienemmäksi. Kuva: LVS-arkisto/ Katariina Rannaste
Poliisi kuulusteli viittä talkoolaista rikoksesta epäiltynä. Kertomusten mukaan alueella pidettiin kahdet talkoot. Epäiltyjä oli nähty kaatamassa puita 18.9.2021 talkoiden jälkeen.

Yksi epäilty sanoi, että ei ollut kaatanut alueella puita ja oli ollut seuraavan viikonlopun muualla.

Toinen sanoi, että oli ollut kahtena kertana siistimässä puistoaluetta risuista ja raivaamassa pajukkoa. Hän kertoi, että jälkimmäisellä kerralla alueella puita oli kaatamassa joku mies, jonka nimeä hän ei tiennyt.

Kolmas epäilty sanoi olleensa mukana toisissa talkoissa, joista jälkimmäisissä alueelta oli kaadettu noin kymmenen puuta, 5–6 isompaa koivua ja loput pienempiä. Hän sanoi havainneensa, että alueelta oli kaadettu joitakin puita jo aiemmin loppukesästä työvaatteisiin pukeutuneiden miesten toimesta.

Neljäs epäilty sanoi, että oli ollut yksissä talkoissa noin tunnin siivoamassa roskia. Hän sanoi, että alueella oli ollut yksi epäillyistä ja kaksi tuntemattomaksi jäänyttä miestä kaatamassa puita.

Viides sanoi, että ei tiennyt, kuka puita kaatoi.

Kaikki epäillyt kielsivät syyllistyneensä rikoksiin.

Maakalassa sijaitsevalta kunnan puistoalueelta kaadettiin vuonna 2021 noin 100 puuta ilman lupia. Kuva: Katariina Rannaste
Asiassa kuultiin useita henkilöitä epäiltynä, mutta syyttäjän mukaan epäselväksi on jäänyt, ovatko kyseiset henkilöt millään tavalla osallistuneet puiden kaatamiseen.

– Asiassa ei ole saatavissa riittävää näyttöä syytteen nostamisen perusteeksi, syyttäjä perustelee.

Syyttäjä kiinnittää päätöksessään huomiota puuston arvoon. Tapausta tutkittiin epäiltynä törkeänä vahingontekona puuston arvon pohjalta.

Puiden arvoksi arvioitu noin 30 000 euroa perustui siihen, että kyse olisi ollut tavallista arvokkaammista puistopuista.

– Ei ole kuitenkaan selvää, että kyseisen puuston todellinen arvo olisi ollut tätä luokkaa, vaan vähäisempi, syyttäjä arvioi.

– Kyse olisi tässä tapauksessa lähinnä perusmuotoisesta vahingonteosta, jossa syyteoikeus vanhenee kahdessa vuodessa tekopäivästä. Tässä tapauksessa syyteoikeus olisi siis vanhentunut jo syyskuussa 2023.

Myöskään tärkeä yleinen tai yksityinen etu ei syyttäjän mukaan vaadi esitutkinnan jatkamista.

Ympäristöpäällikkönä nykyään Tampereella toimiva Kati Skippari pitää tapauksen lopputulosta harmittavana.

– Vaikka kiireellisempiä rikoksia varmasti on poliisilla tutkinnassa, niin toivoisin silti, että näitä ympäristöön kohdistuvia rikoksiakin pidettäisiin tärkeinä, Skippari sanoo viitaten poliisin aiempiin kommentteihin tutkinnasta.

Lassi Suoranta kertoi viime syyskuussa LVS:lle tutkinnan venyneen, koska poliisi on joutunut priorisoimaan akuutimpia tapauksia.

Skippari kertoo, että yhtä mittavaa puunkaatoa ei ole tullut vastaan hänen urallaan tähän mennessä, vaikka luvattomien puunkaatojen kanssa ollaan hänen mukaansa vaikeuksissa monessa kunnassa ja kaupungissa.

– Kunnan metsiä pidetään ehkä sellaisena yhteisenä omaisuutena ja jos oman talon edessä on kunnan omistama metsäkaistale, tahtoo oman tontin ja kunnan tontin rajat hämärtyä. Olisiko puiden kaatoon lähdetty yhtä rohkeasti yksityisen maalla kysymättä lupia maanomistajalta?, Skippari herättelee.