Sydämen asialla – jotta kukaan ei jäisi yksin

Lempäälän-Vesilahden Sydänyhdistys täytti 50 vuotta.

Lempäälän-Vesilahden Sydänyhdistyksen 50-vuotisjuhlassa muistettuja vasemmalta Pekka Aitomaa, Mervi Kivistö, Matti Alanen, Inka Lahtinen, Esko Hyssy, Tiia Lahtinen, Päivi Jormakka, Ulla Harala, Tarja Leinonen, Anne Vankka ja Tuukka Liuha. Ari Arvela ja Rauno Toikka eivät päässeet tilaisuuteen. Kuva: Seppo Kummala
Lempäälän-Vesilahden Sydänyhdistys juhli 50-vuotista taivaltaan Lempäälän Kotokampuksessa. Valtakunnallisen Sydänliiton Sydän-Suomen alueen toiminnanjohtaja Ulla Harala toi juhlivalle yhteisölle tervehdyksensä, jossa hän kertasi liiton, aluejärjestöjen ja paikallisyhdistysten historiaa.

Valtakunnallinen Sydänliitto perustettiin lähes 70 vuotta sitten, vuonna 1955 levittämään tietoa sydänsairauksien ehkäisystä. Maailma oli tuolloin tyystin toisenlainen. Sydänliitto, alkuperäiseltä nimeltään Sydäntautien vastustamisyhdistys oli maailman toinen ja Euroopan ensimmäinen alan järjestö hyvästä syystä. Suomalaiset olivat tuolloin maailman kärjessä sepelvaltimotautikuolleisuudessa. Elintavat ja runsas tupakointi vaikuttivat vahvasti tilanteeseen.

– Valistustyö on tuottanut hyvää tulosta ja kansanterveys, sekä tietoisuus sydän- ja verisuoniperäisistä taudeista ovat parantuneet huomattavasti, Harala kertasi tilastoja.

Sydäliiton Sydän-Suomen alueen toiminnanjohtaja Ulla Harala toi liiton terveiset 50-vuotiaan Lempäälän-Vesilahden Sydänyhdistyksen juhlaväelle. Kuvassa myös yhdistyksen puheenjohtaja Tuukka Liuha. Kuva: Seppo Kummala

Harala muistutti sydänyhdistysten tärkeästä sosiaalisesta työstä valistuksen ohella. Kolmannen sektorin vertaistukijat tuovat korvaamatonta apua sydänsairauksista kärsiville ja heidän läheisilleen. Harala kertoi vertaistuen vaikuttavuudesta tutkittuja esimerkkejä. Sydänsairaan kohtaaminen lievittää tutkitusti myös kivun tunnetta, sillä kipu ja myötätunto vaikuttavat aivojen samoissa osissa.

– Potilas kokee helpotusta, kun lääkäri kuuntelee häntä. Tutkitusti vielä suurempi tunnereaktio tulee, kun vertaistukihenkilö kuuntelee. Kokemus on erilainen, kun asiakas tuntee, että lääkäri kuuntelee häntä viran puolesta. Vertaistukihenkilö taas on vapaaehtoisesti toiminnassa mukana, Harala sanoi.

Sosiaaliset kontaktit, yhdessä tekeminen ja vertaistuki ovat tiedonjakamisen lisäksi merkittävä osa järjestötoimintaa. Lempäälän-Vesilahden Sydänyhdistys järjestää aktiivisesti yhteisiä toimintoja. Jäseniä yhdistyksellä on nyt 282. Koko maassa Sydänliiton alaisia yhdistyksiä on vajaat 200. Osassa kuntia on Lempäälän ja Vesilahden tavoin kuntarajat ylittävää toimintaa.

– Jokaisessa Suomen kunnassa joka tapauksessa löytyy Sydänliiton alaista toimintaa.

Lempäälän-Vesilahden Sydänyhdistys juhli 50-vuotisjuhliaan Lempäälän Kotokampuksella lauantaina 19. lokakuuta. Puheiden ja musiikkiesitysten lisäksi yhdistys muisti pitkäaikaisia toimijoitaan ruusuin.