Tarvitsetko arjessa apua? Tai haluaisitko itse auttaa? – Lähellä-keskus etsii sinulle sopivan tuki- tai toimintamuodon

Lapsiperhe kaipaa tekemistä, ikäihminen haluaa karkottaa yksinäisyyttä. Toimintaa ja tukea on tarjolla, toimiihan Pirkanmaalla yli 5 300 rekisteröityä yhdistystä, mutta kuinka tästä joukosta löytää sellaisen, joka vastaa omia tarpeita?

Pirkanmaalainen Lähellä-keskus kokoaa yhteen yhdistystietoa ja hakee järjestöjen avun sitä tarvitsevalle. Keskuksella on puhelinpalvelu ja lähellä.fi-niminen verkkopalvelu, jotka välittävät tietoa.

Puhelimessa työntekijä ohjaa ja etsii sopivan tuki- tai toimintamuodon soittajan kanssa. Myös vapaaehtoistöistä kiinnostuneet kuntalaiset voivat soittaa ja tiedustella avoimia tehtäviä.

– Palvelu palvelee kaikkia pirkanmaalaisia eli kyseessä voi olla tarve tuelle tai ihan vain tekemiselle. Toisaalta palveluun voivat soittaa myös sellaiset kuntalaiset, jotka haluaisivat itse auttaa esimerkiksi vapaaehtoistehtäviä tekemällä, hanketyöntekijä Essi Katila Artteli-kumppanuusyhdistys ry:stä kertoo.

Soittajan ei tarvitse tietää yhdistysten tarjoamista tuki- ja toimintamuodoista mitään entuudestaan. Riittää, että soittaja kertoo tilanteestaan ja tuen tai tekemisen tarpeestaan yleisesti. Puhelinpalvelu on anonyymi.

– Puhelinpalvelu etsii toimintaa ja tukea. Se ei ole tukipuhelin, vaan eteenpäin ohjaava puhelin. Käytössämme on myös paikallisverkosto, johon kuuluu kuntien hyvinvointikoordinaattorit ja paikalliset järjestöagentit. Heillä on hyvä paikallistuntemus, Katila toteaa, hän toteaa.

Puhelinpalvelu palvelee numerossa 050 323 3773 ma–ke klo 8–13 ja to–pe 14–19.

Tietoa on myös lähellä.fi-verkkosivulla, mistä tietoa voi hakea esimerkiksi valmiiden kategorioiden mukaan. Niitä ovat muun muassa mieli, päihteettömyys, ikäihmiset ja sairastuminen.

Yhdistykset voivat rekisteröityä verkkopalvelun käyttäjäksi ja ilmoittaa siellä tietojaan.

Lähellä-keskusta ylläpitää Artteli-kumppanuusyhdistys ry.