Kuntalaisdemokratiaa kehitettävä toimivaksi

Olipa kylmää kyytiä Pirkko Oksan kirjoitus. Aivan oikein hän kirjoittaa: ei ole järjestöillä varaa maksaa noin korkeita hintoja eikä kokoontua illalla.

Tulevaisuuden kehityssuunta kunnissa on avoimuus kuntalaisiin päin, ja tämä pyrkimys on näkynyt Lempäälän kunnan strategiassa. Kuitenkaan tavoite ei ole siirtynyt toimintatapoihin ja käytännöiksi.

Olemassa olevien toimintatapojen muuttaminen on vaikeaa. Tarvitaan paljon henkilöstön kouluttamista, yhteisiä keskusteluja tavoitteista ja toimintatapojen muuttamisesta, myöskin sallivuutta johtamistavoissa esimiesten taholta ennen kuin muuttumisprosessi pääsee alkuun.

Oli vahinko, että viime valtuustokauden valiokuntamalli lopetettiin toteamalla: ei toimi. Se oli kuitenkin loistava väline avata keskustelu kuntalaisiin päin. Sitä ei osattu toteuttaa. Kokoukset muotoutuivat lautakuntatyöskentelymallisiksi ja esittelijävetoisiksi. Tämän vuoksi keskusteluyhteyttä ei kuntalaisiin päin syntynyt tavoitteen mukaisesti.

Toinen kuntalaisdemokratiaa mahdollistava väylä on tehdä työtä vaikuttajatoimielimien kanssa. Niitä ovat seniori- ja vammaisneuvostot sekä nuorisovaltuusto. Tämäkin linkki toimii heikosti, ainakin seniorineuvoston kautta asiaa seuranneena.

Pirkko Oksa kirjoittaa nyt yhdestä toiminnan esimerkistä, joka olisi voitu hoitaa yhteistyössä kuntalaisten kanssa. Tietääkseni yhteyttä ei ole suunnitteluvaiheessa otettu esimerkiksi seniorineuvostoon. Olisi yhdessä voitu neuvotella tilatarpeista käyttäjien kannalta.

Nyt tarjotaan ”Yhteisöjen taloa”. Vaikka mitenkä tätä asiaa positiivisesti miettii, lopputulos on se, että pienet huoneet tarjoavat hyvin rajalliselle toiminnalle kokoontumistilat. Eli he, jotka asioita suunnittelevat, ovat ainakin ikäihmisten tarpeista ja toiminnoista tietämättömiä. Ja siksi pitäisi kuunnella ja keskustella.

Kun uutta kuntastrategiaa pian aletaan pohtia, yhdeksi tärkeäksi kysymykseksi toivottavasti nousee kuntalaisdemokratian kehittäminen ja niiden keinojen esiin nostaminen, joiden kautta se myös käytännössä toteutetaan.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

Eläkeliiton Lempäälän yhdistyksen varapj.