Jos nuorella on tulevaisuuden suunta hakusessa tai hänellä ei selkeää kuvaa siitä, miten toimia työnhaussa, kannattaa katsoa, millaisia eväitä Pointti tarjoaa.
Nuorten valmennuspaja Pointti on tarkoitettu 18–29-vuotiaille lempääläisille.
Lue lisää: Nuori saa tukea Sinisellä talolla – Etsivä nuorisotyö ja nuorten työpaja ovat nyt saman katon alla
– Pointtiin tulee nuoria, joiden suunnitelmissa on opinnot tai työelämä, mutta he eivät osaa, pysty tai rohkene hakea niitä. Jeesaamme heitä siinä, nuorten työpajaohjaaja Minna Satokangas tiivistää.
Kuuta ei ensimmäiseksi tavoitella taivaalta, vaan alkukartoitusjaksolla selvitetään yhdessä, mitkä ovat nuoren vahvuudet ja mikä ala häntä kiinnostaisi.
– Kun nuori tulee, teemme hänen kanssaan 1–3 kuukauden sopimuksen. Edellytämme, että nuori pystyy käymään täällä, olemaan ryhmässä ja toimimaan työelämän säännöillä, Satokangas selvittää.
– Alkukartoitusjakson jälkeen teemme valmennussuunnitelman ja mietimme siihen realistisia tavoitteita, kolme ensimmäistä steppiä, joita kohti mennään, hän kertoo.
Valmennusjaksolla käydään läpi monenlaisia taitoja: oppimisvalmiuksia, ammatinvalintaa ja urasuunnittelua, itsetuntemusta ja elämänhallintaa, työhaun taitoja teoriassa ja sähköisesti, tiimityötaitoja, työelämätietoutta sekä hyvinvointia.
Pajalaiset voivat käydä ohjaajan kanssa myös vierailulla esimerkiksi Tampereen aikuiskoulutuskeskus TAKKissa, Oppimiskylässä Hiedanrannassa sekä koulutus- ja rekrymessuilla.
Nuoria kannustetaan tutustumaan eri aloihin esimerkiksi harjoittelun tai työkokeilun avulla.
– Jos ei tunne jotain alaa, on hyvä, kun menee katsomaan, millaista se on. Sitten voi todeta, että tämä kiinnostaa minua tai ettei tämä ole minun juttuni ollenkaan, Minna Satokangas sanoo.
– Työstä tulee silloin oikeanlainen, realistinen mielikuva. Eläintenhoitaja ei vain harjaa eläimiä, vaan he myös luovat lantaa ja raahaavat rehusäkkejä, hän toteaa.
24-vuotias Kasper Höckerstedt kertoo valmennuspajan olevan hänelle tärkeä tuki. Neljä vuotta sitten aivokasvaimen aiheuttaman näkövamman saanut Höckerstedt aloitti käymään Pointissa kuluvan vuoden alussa.
Hän käy valmennuspajalla 3–4 päivänä viikossa. Toimintaa Pointilla on maanantaista torstaihin kello 9–13.
– Tulin mukaan kuntoutusohjaajan kautta. Vammautumisestani on neljä vuotta, ja kartoitan vielä mihin kykenen, Höckerstedt toteaa.
Höckerstedt aloitti tänä vuonna opinnot aikuislukiossa ja valmennuspajasta hän saa tukea lukiotehtävien suorittamiseen.
– Olemme katsoneet minulle sopivia työtehtäviä. Lukio on iltapainotteista ja teen opintoja etänä, joten pystyisin tekemään töitä, jos jotain sopivaa tulee vastaan. Pari hakemusta olen laittanut varasto- ja toimistotöihin, hän kertoo.
– Olen saanut valmennuspajasta paljon apua. Tiedän nyt, että töitä on myös minulle, hän sanoo.
Valmennuspajalla on asiakkaita vuoden mittaan kolmisenkymmentä, tällä hetkellä heitä on 10. Osa asiakkaista on Minna Satokankaan mukaan päässyt opiskelemaan mieleiselleen alalle.
– Työtä hakevien kohdalla ideaali on, että nuori pääsisi ensimmäiseksi harjoitteluun, joka muistuttaa hieman yläasteen tet-harjoittelua, sitten työkokeiluun ja hän lähtisi opiskelemaan alaa tai työllistyisi alalle, Minna Satokangas sanoo.
20-vuotias Sofia Kilponen on päässyt valmennuspajan myötä tutustumaan työtehtäviin Lekitekille.
Kilponen hakeutui Pointtiin, koska hän haluaa löytää töitä, mutta työnhakuun liittyvät käytännöt eivät olleet täysin selvillä.
– Kävimme Sofian kanssa läpi työnhakuilmoituksia ja hän jätti työhakemuksia. Samalla päivitimme hänen cv:nsä, Minna Satokangas kertoo.
Kilponen siivosi harjoittelujaksollaan Lempoisten koulua. Nyt siivousala kiinnostaa häntä tulevaisuuden työpaikkana.
Pointin arki
– Maanantaisin valmennuspajalla käydään läpi työelämäaiheita. Silloin esimerkiksi perehdytään ammatteihin, pohjakoulutusvaatimuksiin, työntekijöiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Maanantaisin ja torstaisin myös luetaan uutisia.
– Tiistaisin opiskeluihin suuntaavien asiakkaiden kanssa katsotaan hakuaikoja ja -paikkoja. Tutustutaan myös eri alojen koulutusvaihtoehtoihin.
– Keskiviikko on omien tavoitteiden päivä, jolloin hoidetaan opiskeluun tai työnhakuun liittyviä asioita tai Kela-asioita.
– Torstaisin käydään läpi hyvinvointia ja itsetuntemusta sekä kartoitetaan omia vahvuuksia.
”Päivä alkaa kello 9 aamupalalla. Käymme läpi kuulumiset ja päivän teemaan virittävän kysymyksen. Sitten meillä on päiväkohtaista ohjelmaa ja päivä lopetetaan yleensä pelaamalla. Pelailemme, olemme leiponeet ja välillä taiteillaan”, Minna Satokangas kertoo.
Juttua muokattu 1.12.: Korjattu tieto, että Kasper Höckerstedillä todettiin aivokasvaimen aiheuttama näkövamma, ei aivovamma, kuten jutussa alunperin luki