Punk valtaa jälleen Lempäälän – Suomen pitkäikäisin alakulttuurifestivaali Puntala-rock käynnistyy perjantaina 

Glauber Nespoli (vas.) ja Fabbi Anderson olivat vuonna 2023 saapuneet festivaaleille Brasiliasta asti. Kuva: LVS-arkisto/Annika Eronen

Suomen tunnetuin punkfestivaali vetää tulevana viikonloppuna punk-musiikin ystävät jälleen Lempäälään. Puntala-rock käynnistyy perjantaina 26. heinäkuuta Puntalan leirintäalueella.

Puntala-rock on ollut punk-alakulttuurin merkittävin tapahtuma Suomessa jo 1980-luvulta lähtien. Kuten aiempinakin vuosina, Puntalassa nähdään runsas kattaus kotimaisia ja ulkomaisia artisteja.

Tapahtuman tavoitteena on tuoda esiin tämän hetken kuumia punk-nimiä sekä pitkän linjan artisteja. Vuoden 2024 kenties kiinnostavin nimi on legendaarinen Hiatus, joka viimeinkin pääsee esiintymään suomalaisyleisölle. 

– Hiatuksen lisäksi haluan nostaa esille itävaltalaisespanjalaisen Suicidasin, jota on jo usean vuoden ajan toivottu meille esiintymään. Vihdoinkin saimme aikataulut täsmäämään heidän kanssaan. Henkilökohtaisesti minulle tärkeä on kolumbialainen Muro, jonka näkeminen on eräänlainen unelmien täyttymys. Tietääkseni he ovat innoissaan päästessään Suomeen soittamaan, sanoo Puntalan järjestelyissä mukana oleva Heli Konivuori tiedotteessa.

Eräs harvinaisempi Puntala-esiintyjä on Pelle Miljoona, joka esiintyy Puntalan lauantai-illassa Puntalassa häntä useammin vierailleiden, Tampereen Vastavirta-klubilta tuttujen punk-muusikoiden kera. Pelle Miljoona & Pispala Punks lienee usealle kokeneemmalle Puntala-kävijälle yksi tapahtuman odotetuimmista nimistä.

– Puntala on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jossa kaikki järjestelyt tehdään vapaaehtoisvoimin. Puntalan ja koko punk-alakulttuurin yhteisöllisyys on tapahtuman kantava voima. Livekokemusten lisäksi festivaalivieraat voivat ostaa levyjä ja paitoja sekä hengata samanhenkisten vanhojen tuttujen ja uusien kaverien kanssa, Konivuori sanoo. 

Puntala-rockin ajankohta heinäkuun lopulla on usein tarkoittanut hikistä, suorastaan helteistä viikonloppua. Vuoden 2024 sääennuste Puntala-viikonlopulle ei tee poikkeusta kaavaan. Talkoovoimin järjestettävän tapahtuman vapaaehtoistyövoimalle kelpaisi viileämpikin sää.

– Helteet usein kasvattavat järjestäjien työtaakkaa, kun kuumuudesta kärsivä festarikansa ei muista juoda tarpeeksi vettä tai pyrkii uimaan valvotun ranta-alueen ulkopuolelta. Toisaalta sade ei myöskään miellytä, sillä se voi tuoda mukanaan muita ongelmia, kun ulkoilmalavalla pitäisi käsitellä sähköisiä instrumentteja, sanoo Puntalan bändiryhmän jäsen Arto Hietikko.

– Tapahtuman järjestäminen ja bändien valikointi on aina monen muuttujan yhtälö. Emme voi rahalla kilpailla. Meillä on hyvä maine, jonka ansiosta meille on aina tulijoita, mutta budjettimme on rajallinen. Tätä tehdään rakkaudesta lajiin, DIY-hengessä, Hietikko nauraa. 

Lisätietoja ja festivaalien päivä- ja lavakohtainen aikataulu löytyy Puntala-rockin verkkosivuilta.

Puntala-rock

  • Puntala-Rockin järjestelyistä on vastannut vuodesta 2000 alkaen Lempäälän Karuselli (LeKa) ry. LeKa on lempääläinen elävän musiikin yhdistys, joka pyrkii tukemaan paikallisia yhtyeitä muun muassa tarjoamalla heille treenikämppiä ja järjestämällä konsertteja. 
  • Puntala-rockin historia alkaa 1980-luvulta, mutta säännöllisesti vuosittain järjestettäväksi tapahtumaksi Puntala muuttui vuonna 2000. Festivaalialueena toimii Puntalan leirikeskus, joka on noin 15 kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Tampereelta ja Lempäälän keskustasta on järjestetty linja-autokuljetus festivaalialueelle.