Miten ilmastovälinpitämättömyys selittyy jälkipolville?

Kirjoittaja Tiina Harvia pyrkii elämään unelmaansa eikä uneksimaan elämäänsä.

Tammikuun sää oli ankeaa pääkallojäätä. Lenkkeily vaati nastojen lisäksi kiinteän katseen tiehen ja laskettelurinteessä kantin terävyydellä oli todella väliä.

Muutimme Pirkanmaalle pääkaupunkiseudulta reilu viisitoista vuotta sitten lähinnä sään vuoksi. Halusimme merituulen riepotuksesta sisämaahan ja ennen kaikkea halusimme kunnollisen talven. Muutamaksi vuodeksi saimme toivomamme, mutta ilmastokriisin edetessä on tullut selväksi, että muuttoliikkeemme talven perässä olisi pitänyt olla sataakuuttakymmentä kilometriä suurempi.

Uutisissa on viimevuosina kauhisteltu milloin minkäkin luonnonmullistuksen tuhoja ja jälleenrakentamisen hintaa. Tammikuussa vuorossa olivat Los Angelesin maastopalot. Vaikka katastrofit seuraavat toisiaan, ei ilmastokriisin hillitsemiseen tunnu löytyvän rahaa eikä motivaatiota. Seurausten korjaaminen on harvoin halvin tai tehokkain ratkaisu. Syihin vaikuttamalla voisi ehkäistä tulevia katastrofeja, jälkipyykkejä korjailemalla saamme varautua tekemään samaa kerta toisensa perään.

Luin syksyllä teineilleni Iida Turpeisen palkitun romaanin Elolliset. Se herätti ihmetystä siitä, miten järjestelmällisesti menneiden vuosisatojen ihmiset ovat sukupuuttoja edistäneet. Nykyihmisenä meidän piti oikein pinnistellä muistaaksemme, miten toisenlaisessa maailmankuvassa sen ajan ihmiset elivät. Heidän käsittämässään maailmanjärjestyksessä ihminen ei voinut vaikuttaa niin suuriin asioihin kuin toisen lajin olemassaoloon.

Kirjaa lukiessa meillä heräsikin keskustelu myös siitä, miten entisajan ihmisillä on sentään puolustuksenaan tiedon puute. Kun tulevat polvet joskus lukevat vastaavia kertomuksia meidän ajastamme, millä heidän pitäisi yrittää puolustaa meidän toimintaamme? Meillä on yllin kyllin tietoa tekemistemme vaikutuksista, mutta emme silti tee toisin, koska se on vaivalloista tai epämukavaa.

Ryhtiliikkeen paikkoja on arjessa kaikkialla. Marraskuussa ostin kolme vaatetta kerralla ja yksi teineistäni katsoi epäluuloisena vaateostoksiani. Lapseni muistutti, että ekosysteemi kestää yhdelle ihmiselle korkeintaan seitsemän vaatetta vuodessa. Sain lopulta kotijoukkojen hyväksynnän ostoksilleni, sillä olin alkuvuodesta ostanut vasta kaksi vaatetta. Samalla ilahduin, että keskustelut vaatteiden ekokuormasta oli jäänyt mieleen muillekin kuin minulle.

Toki vaateostosten kaltaiset yksilötason ponnistelut ovat piperrystä, mutta monen yksilön pipertämisellä on jo väliä. Pieniä päätöksiä tekevä voi vaikuttaa pieniin päätöksiin, isoja tekevä isoihin ja itseensä on aina helpointa vaikuttaa.

Paikallisesti väliä voi olla hyvinkin pienellä tekemisellä. Me saimme viime kesänä pihallemme aiempaa enemmän perhosia ja muita pörriäisiä, kun istutimme alle kymmenen neliön läntille nurmikon sijasta sekalaisia kukkien siemeniä. Tontin kokoisessa ekosysteemissä pipertämisen tulos näkyi heti. Kukat ja perhoset olivat kauniita ja nurmikonleikkuu-urakkakin pieneni muutamalla neliöllä.

Tiina Harvia

Lue lisää

  1. Kolumnit
    09.07.2024 16:00

    Tilaajille

  2. Pääkirjoitukset
    16.04.2024 12:00

  3. Pääkirjoitukset
    22.11.2023 05:00