– Energia sinänsä ei ole hyvää tai huonoa. On vain vahvuuksia ja kehityskohteita.
Jos Kirsi Lohtajan tuoreesta kirjasta pitäisi muistaa yksi oivallus, on se yllä oleva ajatus.
– Vahvuuksien ja kehityskohteiden tunnistaminen on ensimmäinen askel tiellä tasapainoisempaan ja mielekkäämpään elämään, jatkaa Lohtaja.
Säijässä asuva Lohtaja lueskeli jo yläasteella kirjoja itämaisesta 12 eläimen astrologiasta ja numerologiasta. Innostus jatkoi kasvuaan vuosien kuluessa, ja nyt hän on itse kirjoittanut kirjan 9 Ki -astrologiasta.
Ai mistä? 9 Ki -astrologia ei useammille meistä sano mitään. Lohtaja selventää kirjansa taustoja.
– 9 Ki eli Yhdeksän Tähden Astrologia on vuosituhansia vanha tapa hahmottaa energioita. Sen juuret ovat Kiinassa, mutta japanilaiset ovat muokanneet sen nykyiseen muotoonsa, kertoo Lohtaja.
– Kiinalaisen ajattelun mukaan ihminen ja luonto ovat suuri, yhteenkuuluva kokonaisuus. Puhdas ja raikas, tasaisesti ja rauhallisesti virtaava kaiken elämän perusaine Ki auttaa meitä pysymään terveinä. Ki on sekä aineellinen että aineeton. Arkisempi sana Ki:lle on energia.
Lohtajan mukaan 9 Ki -astrologia on toinen fengshui-astrologian muodoista. Sama tausta-ajattelu näkyy myös perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ja akupunktiossa. Yhteneväisyyttä on myös numerologiaan. Lohtajan kirja opastaa lukijaa myös ymmärtämään yhteyksiä edellä mainittujen oppien välillä.
– Kirjani opettaa laskemaan 9 Ki -luvut ja tekemään tulkintoja niiden pohjalta. Lukujen laskemiseen tarvitaan henkilön syntymäpäivä, syntymäkuukausi ja syntymävuosi.
9 Ki -astrologiasta on aiemmin julkaistu ainoastaan yksi suomenkielinen ja samalla suomalaisen kirjoittama teos, jonka painos on jo loppuunmyyty.
“Ohjeet olivat samat kuin lääkärillä”
Mitä hyötyä tästä sitten on? Miksi 9 Ki -astrologiaan kannattaa perehtyä?
Kirsi Lohtajan mukaan henkilökohtaisten lukujen ja elementtien selvittäminen lisää jokaisen ymmärrystä itsestään ja läheisistään. Luonnekuvauksen lisäksi luvut ja elementit kertovat yksilön tyypillisimmistä käyttäytymis- ja reagointimalleista.
– Kuvaisin sitä peiliin katsomisena – tällainen olen, vahvuuksineni ja haasteineni. Samalla saa vinkkejä hyvän terveyden ylläpitoon ja kodin järjestämiseen.
Moni leimaa astrologian huuhaaksi. Tällaiselle ihmiselle Lohtaja suosittelisi astrologista tulkintaa itsestään.
– Kehottaisin häntä luetuttamaan tulkinnan läheisellä, joka tuntee hänet hyvin ja joka ilmaisee mielipiteensä yleensä suoraan ja rehellisesti. Sen jälkeen kannattaisi varautua muuttamaan mielipidettään.
– Kirjassani mainitut opit ovat hyvin vanhoja. Yhdeksän Tähden Astrologian ja samalla fengshuin juuret juontavat ajalle noin 2 000 vuotta ennen yleisen ajanlaskun alkua. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen korkein auktoriteetti Neijing puolestaan kirjoitettiin jo 200-luvulla ennen yleisen ajanlaskun alkua.
Kirjailijan oman kokemuksen ja hänen saamansa palautteen mukaan henkilökohtaisten 9 Ki -lukujen määritteleminen tuottaa paikkansapitäviä kuvauksia.
– Mieleeni on jäänyt eräs palaute tehdystä henkilökohtaisesta tulkinnasta. Siinä muun muassa todettiin, että sairaudet, joihin tulkinnassa mainittiin olevan alttius, pitivät paikkansa. Palautteen antaja oli tulkinnan saamisen aikoihin saanut tietää omat sairausdiagnoosinsa. Hän kertoi, että tulkinnassa mainitut hoitokeinot olivat samat kuin lääkäriltä saadut ohjeet.