Mantereen tilalla Lempäälässä on ollut muutaman kuukauden uusi komento. Komentoa pitävät vuoroin tilan luomukukot ja Highlanderit, mutta ylintä päätäntävaltaa käyttävät kuitenkin Niina ja Philip Mayer.
Sukupolvenvaihdos Mantereen tilalla tehtiin maaliskuussa 2015 ja Highlanderit saapuivat Lempäälään heti seuraavalla viikolla. Kukot taas laittoivat taloksi ensimmäisen kerran jo keväällä 2012. Tuolloin kukkoja tepasteli tiluksilla 400 ja tänä vuonna määrä kasvaa tuhanteen. Mantereen tila on Suomessa ainoa tila, jolla luomukukkoja kasvatetaan.
– Kukot ovat munintarotuisia kukkoja, jotka muuten joutuisivat minkinruoaksi, kertoo Niina Mayer.
– Koko Euroopassa menee vuosittain 300 miljoonaa munintarotuista kukkoa suoraan roskiin, Philipp Mayer jatkaa.
Munintarotuisten kukkojen kasvattaminen on pariskunnalta eettinen kannanotto. Kukot myydään kokonaisina pakasteina suoramyyntinä suoraan ravintoloihin, naapurissa sijaitsevaan Tolvilan kartanon tilapuotiin ja ruokapiireille.
Mantereen luomukukkoja kasvatetaan kauan verrattuna esimerkiksi broilereihin. Broileri kasvaa 30 päivää kun taas kukkojen kasvatusaika on 110 päivää. Pitkällä kasvatusajalla on vaikutus lihan makuun, kuten myös vapaana laiduntamisella. Kukon liharakenne on tiiviimpi ja se on myös broileria rasvaisempaa.
– Rasvat ovat hyviä rasvoja. Kukot syövät ravinnostaan 15 prosenttia ruohoa, jota tavallinen broileri ei saa koskaan, Philipp Mayer kertoo.
Luonnonmukaisesti tuotettaessa vaatimukset ovat tarkat. Tilaa on oltava riittävästi, on päästävä ulkoilemaan, saatava viherrehua ja luonnonmukaisesti tuotettua rehua omalta tilalta. Mayerit viljelevät rehuksi luomuvehnää ja härkäpapua sekä heinää. Heinäpaalit taipuvat ruuan lisäksi myös virikkeiksi ja nukkumapaikoiksi. Sisältä löytyvät nukkumaorret. Turvapaikkojakin pitää olla, koska kukot saavat aikaan monenlaista kähinää keskenään.
– Tuntuu hyvältä nähdä eläimet ympäristössä, jossa ne viihtyvät, Mayerit toteavat.
Mayerit haluavat tarjota eettisesti ja ekologisesti tuotettua lihaa. He muistuttavat, että eläinten lisäksi myös tuottajan on voitava hyvin ja tuotannon on oltava kannattavaa. Maidontuotanto tulee muutaman vuoden sisällä tilalta loppumaan ja panostus siirtyy enemmän suoramyyntiin ja matkailuun.
Tulevaisuudensuunnitelmissa on laitumella kasvavien sikojen myötä täyden palvelun lihatalo.
Kommentointi on suljettu.