Mustikkamarenkipiiras
1 muna
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
0,5 dl sulatettua margariinia tai voita
1 dl piimää
Päälle:
1 valkuainen
0,5-1 dl sokeria
n. 3 dl pakastettuja mustikoita
Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, rasvasula ja piimä. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen.
Sekoita valkuaisvaahdon joukkoon jäiset marjat. Lusikoi seos taikinan päälle ja levitä pinnalle.
Paista piirakka 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.
Saaristolaisleipä (2 kpl)
1 l piimää
50-100 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnänleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
noin 1 l karkeita vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Taikinaa ei vaivata ja sen tulee jäädä melko löysäksi.
Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan.
Anna leipien kohota noin kaksi tuntia.
Paista kohonneita leipiä noin 2 1/2 tuntia ensin 170 asteessa ja kun leipien pinta on alkanut tummua, alenna lämpötilaa 160 asteeseen. Voit samalla peittää leivät kevyesti foliolla.
Mansikkahillo
1 kg (n. 2 l) mansikoita
500 g hillosokeria
½ dl vettä
(mausta halutessasi esim. appelsiininkuorella)
Mittaa puhdistetut marjat ja vesi kattilaan ja kuumenna hitaasti.
Lisää hillosokeri vähitellen kevyesti sekoittaen.
Keitä hilloa noin 10 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta.
Anna hillon jäähtyä 20–30 minuuttia kattilassa. Tölkitä nopeasti.