LEMENE – edelläkävijähanke Marjamäessä

Olen saanut olla mukana Lempäälän Energian kärkihanke LEMENE:ssä kohta neljän vuoden ajan. Hienoa edelläkävijyyttä Lempäälä. Maailma muuttuu tekemällä.

Lempäälän Marjamäessä, Ideaparkin vieressä sijaitsee Lempäälän energiayhteisö Lemene. Edelläkävijähanke perustuu siihen, että alueelle sijoittuvat yritykset voivat olla itse aktiivisia toimijoita energiayhteisössä, käyttää, tuottaa ja varastoida energiaa. Lempäälän Energia tuottaa alueella energiaa aurinkopaneeleilla, kaasumoottoreilla, polttokennoilla ja varastoi sitä akustolla. Alueella hyödynnetään myös sähkön ja lämmön yhteistuotantoa. Sähköntuotannossa syntyvä ylimääräinen lauhdelämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa.

Lemene-hankkeessa hyödynnetään uusiutuvia energialähteitä, vaihtoehtoisia sähköenergian tuotantomenetelmiä ja viimeisimpiä alan teknologioita. Työ-ja energiaministeriö on tukenut hanketta noin 4,8 miljoonalla eurolla ja se oli yksi ministeriön uusiutuvan energian ja uusien energiateknologioiden kärkihankkeista vuonna 2017. Hankkeelle on myös myönnetty Kuntarahoituksen vihreää rahoitusta 9,7 miljoonaa euroa.

Lemene-hanke valmistui vuoden 2019 lopussa. Ainut ”pieni” este hankkeen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen ja yritysten liittymiseen tähän edelläkävijäyhteisöön on se, ettei Energiavirasto myöntänyt hankkeelle suljetun jakeluverkon lupaa. Energiavirasto, joka on työ- ja energiaviraston alaisuudessa toimiva virasto ei siis antanut lupaa ministeriön itsensä tukemalle kärkitukihankkeelle. Tämä on mahdollista vain Suomessa?

Töitä luvan eteen on tehty paljon, ja uusi sähkömarkkinalain luonnos lupaa onneksi jo edistystä asiaan. Vaikka suljetun jakeluverkon lupaa ei meillä vielä ole, sähköä on kuitenkin tuotettu valtakunnanverkkoon ja lämpöä Lempäälän Lämmön kaukolämpöverkkoon. Järjestelmä on ns. ajettu sisään ja todettu toimivaksi. Suomen hallituksen tulee nopeasti päivittää sähkömarkkinalaki EU-direktiivin mukaiseksi, joka mahdollistaa Lemenen kaltaiset energiayhteisöt. Energiayhteisöt tulevat olemaan jatkossa vetovoimatekijöitä, kun yritykset tekevät päätöksiä, minne sijoittuvat. Tulevaisuudessa sähköä ja lämpöä tuotetaan lähellä, puhtaasti ja uutta teknologiaa hyödyntäen.

 

Jani Seppälä (kok.)

Lempäälän Lämmön hallituksen puheenjohtaja ja Lempäälän Energian hallituksen varapuheenjohtaja