Lempäälän-Vesilahden Matkailuoppaat 20 vuotta

Eila Häihälä (takana vas.), Mirjami Päivärinta, Kirsti Isotalo, Satu Karvinen (keskirivi vas.), Oili Isotalo, Riitta Mäkinen, Eliisa Helander, Anja Arvonen (edessä vas.), Raija Isotalo ja Carita Koota. Kuva: Maija Nieminen
Eila Häihälä (takana vas.), Mirjami Päivärinta, Kirsti Isotalo, Satu Karvinen (keskirivi vas.), Oili Isotalo, Riitta Mäkinen, Eliisa Helander, Anja Arvonen (edessä vas.), Raija Isotalo ja Carita Koota. Kuva: Maija Nieminen

Lempäälän-Vesilahden matkailuoppaat viettivät yhdistyksensä 20-vuotisjuhlaa 7. kesäkuuta Vesilahden pappilassa yhdessä yhteistyökumppaneittensa kanssa.

Opastoimintaa Lempäälässä oli ollut jo 1980-luvulla, kun ensimmäiset Museoraitin museot avattiin. Opastuksia pidettiin, ja oppaat saivat palkkansa kunnalta. Tuolloin ei kuitenkaan vielä perustettu yhdistystä. Nykyään Lempäälän-Vesilahden Matkailuoppaat ry kuuluu jäsenenä Suomen Opasliittoon ja on näin ollen osa maailmanlaajuista, organisoitunutta yhteisöä, jossa tarjotaan pätevää ja luotettavaa opaspalvelua kaikille matkailijoille, niin omaan paikkakuntaan lähemmin tutustujille kuin kaukaa tulijoille.

Ensimmäinen Suomen Opasliitto ry:n sääntöjen mukaan laadittu opaskurssi Lempäälässä pidettiin keväällä 1994. Kurssi sai alkunsa, kun Lempäälä-aktiivi Raija Isotalo ehdotti kunnanjohtaja Jussi Peltomäelle ja kansalaisopiston rehtori Jarmo Heikkilälle, että tällainen kurssi pitäisi järjestää. Kurssin toteuttajana oli kansalaisopisto, ja liiton puolesta kurssista vastasi FM Marja Vuori, joka toimii nykyään liitossa liittosihteerinä. Ensimmäiseltä kurssilta valmistui 14 aktiivista opasta, jotka pitivät yhdistyksen perustavan kokouksen kaksi päivää valmistumisensa jälkeen 20. kesäkuutavuonna 1994 Hakkarin kartanoravintolassa. Yhdistys otti nimekseen Lempäälän Seudun Matkailuoppaat. Puheenjohtajaksi valittiin Carita Koota, joka on siitä asti ollut yhdistyksen kantava voima koko hänen toiminta-aikansa. Koota kuitenkin jätti aktiivi-opastukset muutama vuosi sitten vedoten ikäänsä, mutta jatkoi kuitenkin vielä yhdistyksen ulkopuolisena rahastonhoitajana. Yhdistys valitsi hänet viime syyskokouksessa kunniajäsenekseen.

Kaiken kaikkiaan Lempäälässä on järjestetty neljä eri matkailuoppaan peruskurssia. Tarve järjestää uusi kurssi on tullut silloin ajankohtaiseksi, kun edelliseltä kurssilta valmistuneet eivät ole enää osallistuneet aktiivisuuskokeeseen tai ovat muuttaneet pois paikkakunnalta tai lopettaneet ikäänsä vedoten. Yhdistys on myös menettänyt aktiivioppaitansa äkillisen poismenon johdosta.

Vuonna 2004, kun Vesilahti tuli aktiivisesti mukaan opastoimintaan, muutettiin yhdistyksen nimi enemmän yhteistoimintaa kuvaavaksi Lempäälän-Vesilahden Matkailuoppaat ry:ksi.

Tällä hetkellä yhdistykseen kuuluu seitsemän Lempäälä-opasta ja kahdeksan Vesilahti-opasta.

20-vuotisjuhlan kunniaksi valmistui yhdistyksen historiikki, Yhteisellä tarinain sillalla. Historiikin kirjoitti Riitta Mäkinen ja taiton teki Eliisa Helander. Molemmat ovat Lempäälä-oppaita ja yhdistyksen jäseniä.

Juhlassa ojennettiin Suomen Opasliitto ry:n myöntämät kultaiset korumerkit puheenjohtaja Satu Karviselle ja varapuheenjohtaja Kirsti Isotalolle perustuen heidän aktiiviseen toimintaansa yhdistyksessä.

Lisäksi kukitettiin kunniajäseneksi kutsuttu Carita Koota, ensimmäiseltä kurssilta valmistunut Oili Isotalo, historiikin kirjoittaja Riitta Mäkinen, taittaja Eliisa Helander, aktiivisuuskokeissa paikallisarvioijana usein toiminut sekä ensimmäisen kurssin alullepanija Raija Isotalo, kannatusjäsenenä jatkava, entinen opas, Anja Arvonen, juhlapuheen pitänyt yhdistyksen jäsen ja Vesilahti-opas Yrjö Punkari sekä juhlan emäntinä toimineet Eila Häihälä ja Mirjami Päivärinta, molemmat Vesilahti-oppaita.

 

Maija Nieminen