Kierrätyskeskus jouluksi Kalustajaan

Mika Vienola näyttää kierrätykseen lahjoitetun vanhan nojatuolivuoteen mekanismin toimintaa työttömien yhdistyksen toiminnanjohtaja Nina Vallukselle. Kuva: Erkki Koivisto
Mika Vienola näyttää kierrätykseen lahjoitetun vanhan nojatuolivuoteen mekanismin toimintaa työttömien yhdistyksen toiminnanjohtaja Nina Valliukselle. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kierrätyskeskuksessa puhaltavat uudet tuulet. Sotavallantiellä tasan kolme vuotta toiminut kierrätyskeskus Varikko muuttaa tänä syksynä ennen joulua Lempäälän keskustaan tyhjäksi jääneeseen, entiseen ns. kalustajan taloon osoitteeseen Atrantie 3.

Tai ei kierrätyskeskus kokonaan muuta. Jatkossa kierrätyskeskus toimii Lempäälässä kahdessa osoitteessa. Nykyiseen osoitteeseen Sotavallantie 17 jää huonekalut ja muu isompi tavara, joiden esillepanoon ja kunnostukseen vapautuu runsaasti uutta tilaa. Sotavallantien pisteeseen jäävät niin ikään metalli-, puu- ja sähkötarvikkeiden kierrätys. Uutena toimintamuotona Sotavallantiellä alkaa yhteistyössä Lempäälän monitoimikeskuksen kanssa rakennustarviketori. Rakennuspuolen kierrätys siis tehostuu Lempäälässä.

Kuukauden päivät remonttia tehtyyn, Lempäälän kunnan omistamaan kalustajan taloon muutetaan kierrätyskeskuksen vaatteet, taloustavarat ja kirjat. Myös ompelimo lähtee uusiin, entistä suurempiin tiloihin, joissa se kaksinkertaistaa neliönsä nykyisistä. Monitoimikeskuksen rakennusväki on ahertanut remontissa.

Ruuanjakelu siirtyy keskustaan

– Kalustajan taloon tulee ompelimon lisäksi kierrätyskeskuksen myymälä, kahvila ja lahjapuoti, sanoo kierrätyskeskuksen toimintaa pyörittävän Lempäälän-Vesilahden Työttömät Ry:n toiminnanjohtaja Nina Vallius.

– Sekä toimisto työttömien yhdistykselle, lisää Lempäälän-Vesilahden Työttömät Ry:n puheenjohtaja Jaana Uotila mainiten, että uuden lahjapuodin tarjontaan tulee myytäväksi myös Lempäälän monitoimikeskuksen valmistamia tuotteita kuten linnunpönttöjä ja puunkantotelineitä.

– Myös työttömien valmistamia käsitöitä otetaan lahjapuotiin myytäväksi, Uotila sanoo.

– Kovasti paljon Lempäälän kunnalle kiitoksia myötämielisyydestä. Kunta on hirveän hyvin peesannut ja rahoittanut remonttia, molemmat naiset kiittelevät.

Muuton yhteydessä myös työttömien yhdistyksen suosittu ruuanjakelu muuttaa. Nykyisin kierrätyskeskuksella jaetaan joka arkipäivä ruoka-aineita keskimäärin 30 henkilölle.

– Tuo määrä nousee, kun ruuanjakelu muuttaa keskustaan. Tämä Sotavallantien piste on hankalan matkan päässä, kun tänne ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla, Vallius sanoo.

Omaa valmistuskeittiötä työttömien yhdistyksellä ei ole, vaan jaettava ruoka on lahjoituksena Lempäälän S-marketilta saatuja maitotuotteita, leipää, hedelmiä.

– Vaihtelevasti milloin mitäkin. Joka arkipäivä haemme tavaraa ja kaikki menee. Meiltä ei mene mitään biojätteeseen; kaikki menee jakoon, loppuu pikemminkin kesken, Uotila sanoo kiitellen Lempäälän S-marketin toimintaa.

– Marketpäällikkö Tommi Nordling otti itse yhteyttä yhdistykseemme ehdottaen parasta ennen -tavaran jakamista tarvitseville. Olimme kyllä jo ehtineet pohtia asiaa itsekin, mutta hän ehti ensin.

Koko ajan tulee tavaraa

Varikon mmuuttomyynnissä eivät hinnat hirvitä. Kuva: Erkki Koivisto
Varikon muuttomyynnissä eivät hinnat hirvitä. Kuva: Erkki Koivisto

Jaana Uotila sanoo työttömien yhdistyksen tekevän jatkossa yhteistyötä Lempäälän seurakunnan kanssa, sillä silläkin on oma Olkkari-kahvilansa ja kirpputorinsa lähellä uutta kierrätyskeskusta.

– On sovittu, että jos meille tulee paljon jotain jaettavaa, ohjaamme sitä heillekin jaettavaksi ja päinvastoin.

Lempäälä oli muutaman vuoden kokonaan ilman kierrätyskeskusta ennen kuin Varikko 1. lokakuuta 2011 avattiin. Nyt kierrätettävää on ja paljon. Muuton helpottamiseksi kierrätyskeskuksessa on aloitettu muuttomyynti, jossa jo valmiiksi edulliseksi hinnoiteltua tavaraa myydään puoleen hintaan ja annetaan jopa ilmaiseksi. Muuttomyynti jatkuu aina joulun alla tapahtuvaan muuttoon saakka.

– Ja koko ajan meille tulee lisää tavaraa, Nina Vallius sanoo.

Entiseen huonekalumyymälään Lempäälän keskustassa on remontoitu avaraa ja valoisaa tilaa, jonka sisustukseen on tarkoitus käyttää kierrätyskeskuksen ideaan sopivasti kierrätysmateriaaleja.

Uuden kierrätyskeskuksen aukioloajoista ei ole vielä päätetty. Aukiolot riippuvat muun muassa käytettävissä olevan henkilökunnan määrästä. Nina Valliuksen mukaan kuntoutus-, työharjoittelu- sekä työelämävalmennuspaikkana toimiva kierrätyskeskus tarvitsee lisää väkeä.

Kommentointi on suljettu.