Herra Parkinson muutti eläkepäivien suunnitelmat

Omaishoitaja Pekka Kankkonen ammentaa luonnosta voimaa arkeensa. Vaimon sairaus edellyttää puolison ympärivuorokautista valppautta. Vaimon sairaus ei estä pariskuntaa osallistumasta omiin harrastuksiinsa, vaikka herra Parkinson vaimon elämää aika ajoin hidastaa ja jäykistääkin.
Omaishoitaja Pekka Kankkonen ammentaa luonnosta voimaa arkeensa. Vaimon sairaus edellyttää puolison ympärivuorokautista valppautta. Vaimon sairaus ei estä pariskuntaa osallistumasta omiin harrastuksiinsa, vaikka herra Parkinson vaimon elämää aika ajoin hidastaa ja jäykistääkin.

Lempääläläisestä Pekka Kankkosesta tuli nelisen vuotta sitten yllättäen omaishoitaja. Suunnitelmia yhteisten eläkepäivien vietosta vaimon kanssa jouduttiin muuttamaan siinä vaiheessa, kun puoliso sairastui. Parkinsonin tauti eli ”herra Parkinson” tuli kolmanneksi pyöräksi pariskunnan elämään.

Omaishoitajana oleminen merkitsee Pekka Kankkoselle valppaana oloa 24 tuntia vuorokaudessa.  Kankkonen on sopeutunut huolehtijan rooliinsa hyvin.

Hän neuvoo vastaavassa tilanteessa olevia hankkiutumaan aika ajoin vertaistensa joukkoon, sillä se helpottaa jaksamista. Oman ajan järjestäminen itselle on tärkeää.

– Me miehet olemme huonoja puhumaan, me emme herkästi ano apua saati lähde hakemaan vertaistukea, Kankkonen tietää.

Pekka Kankkonen toimii Pirkanmaan Omaishoitajat ry Pionissa. Pirkanmaan omaishoitajilla on paljon toimintaa Tampereella, mutta myös Lempäälässä on mahdollisuus tavata muita samassa tilanteessa olevia.

Pilkkimistä ja uuden oppimista

Kankkonen on saanut paljon voimia osallistumalla Pionin toimintaan. Nyt mies on järjestämässä Lempäälään omaishoitajille ja kaikille kiinnostuneille ulkoilu- ja pilkkitapahtumaa. Se pidetään Pyhäjärven Kierimon järven jäällä torstaina 7. maaliskuuta.

Pirkanmaalla on meneillään muun muassa Hoitoveljet-projekti, jota Pekka Kankkonen kehuu antoisaksi. Sen puitteissa hän on osallistunut ruuanvalmistus- ja kodinhoitokurssille.

Pirkanmaan Omaishoitajat ry:llä on Pioni-Pirtti Tampereella Kullervonkadulla. Sinne voi joka toinen torstai viedä hoidettavansa virkistäytymään kolmeksi tunniksi. Tällöin omaishoitaja pääsee itse vaikka hoitamaan kauppa- tai muita asioitaan.

Ukonpäivän seminaari on tulossa 4. huhtikuuta Tampereella Juhlakeskus Mancesterissä. Seminaarin aiheina ovat muun muassa miehet puolisonsa ja vanhempiensa omaishoitajina ja mieshoitajana ”naisten työssä”.

Lempäälän Ehtookodossa kokoontuu omaishoitajien hengellinen keskustelupiiri seuraavan kerran 8. huhtikuuta.

Verotus mietittävä uudestaan

Pekka Kankkonen antaa kiitosta Lempäälän kunnan vanhustyönkeskuksen sosiaaliohjaaja Riitta Aavajoelle, joka järjestää omaishoitajille toimintaa.

Omaishoitajat saavat kertoa kuulumisiaan ja vaihtaa kokemuksiaan Riitta Aavajoen järjestämässä kahvittelutilaisuudessa  keskiviikkona.

– Lempäälässä omaishoitajien asiat ovat hyvin, meille löytyy ymmärrystä myös päättäjien keskuudessa. Kunta maksaa omaishoitajien tukea kaikille, jotka sitä anovat, Kankkonen kertoo.

Hän antaa huutia valtiolle omaishoitajien palkkion verotuksesta. Palkkio luetaan lisätuloksi. Suurin osa omaishoitajista on kuitenkin eläkeläisiä, joiden tulotasolla palkkion verottaminen 41 prosentilla tuntuu kohtuuttomalta.

Joskus saattaa käydä niinkin, että kun omaishoidon palkkio lisätään eläkkeeseen, niin kokonaisverotuksessa eläkeläinen voi joutua mätkyjen maksajaksi, hän harmittelee.