Kylvä, varta ja leikkaa – kevättä puutarhassa

Uusi kasvukausi lähestyy ja viherpeukalot alkavat haaveilla sormiensa upottamisesta multaan. Puutarhanhoidon suosio harrastuksena on saanut uutta pontta erityisesti internetin tuomien mahdollisuuksien kautta. Vireiden puutarhablogien kauniit kuvat tempaavat mukaansa suunnittelemaan pihaa ja aktiiviset keskustelijat tarjoavat toisilleen apua sekä vinkkejä.

Ota haluamastasi omenapuusta oksanpätkä ja vuole puukolla pinta esiin. Tee vartettavan puun oksaan samanpituinen vastakappale. Älä koske veistettyyn pintaan.

Ota haluamastasi omenapuusta oksanpätkä ja vuole puukolla pinta esiin. Tee vartettavan puun oksaan samanpituinen vastakappale. Älä koske veistettyyn pintaan.

Huputa havut

Kotipuutarhurin tulee aloittaa uuteen kasvukauteen varautuminen pihan havuista ja ikivihreistä kasveista. Havukasvit kuten tuijat ja ikivihreät kuten alppiruusut peitetään kirkkaan kevätauringon paisteelta. Tämä on tärkeää erityisesti nuorille taimille. Lempääläläinen Klaus Haikala Haikalan puutarha ja taimistolta vinkkaa, ettei käytettävä peite saa olla kuitenkaan liian tiiviisti kasvin päällä.

Kierrä elastista teippiä venyttämällä oksien ympärille ilmatiiviisti. Kuva: Elisa Haikala.

Kierrä elastista teippiä venyttämällä oksien ympärille ilmatiiviisti. Kuva: Elisa Haikala.

Leikkaaminen auttaa puuta kantamaan hedelmänsä

Omenapuiden leikkaaminen kuuluu myös puutarhan kevättöihin. Puun tulee olla vielä talven jäljiltä täysin lepotilassa, joten huhtikuun puoliväli on viimeinen hetki leikata niitä. Elisa Haikala neuvoo leikkaamaan pois jyrkässä kulmassa ylöspäin kasvavat oksat, koska ne eivät kestä omenoiden painoa. Oksat leikataan aivan runkoa myöden. Hän muistuttaa myös, ettei kaikkia vanhojen puiden oksia leikata kerralla, vaan leikkuu jaetaan usealle vuodelle.

Koko veistetyn pinnan tulee olla teipin peitossa.

Koko veistetyn pinnan tulee olla teipin peitossa.

Omenapuusta varttamalla perheomenapuu

Kokeilunhaluiset voivat testata omenapuun varttamista. Niin leikkaamisessa kuin varttamisessakin puun pitää olla lepotilassa. Omenapuiden lisäksi esimerkiksi ruusupensaisiin tai sireeneihin voi varttaa uusia lajikkeita. Kokeilla voi myös omenapuun varttamista pihlajaan. Varttamiseen tarvitaan puukko, elastista teippiä ja hiukan sorminäppäryyttä. Aina varttaminen ei onnistu, mutta kuten muussakin puutarhanhoidossa, kokeilemalla oppii parhaiten.

Katse multapussiin

Jos viherpeukalo on vasta orastamassa ja innokkuutta löytyy kokemusta enemmän, Haikalat opastavat aloittamaan laittamalla multaan liotettuja herneitä tai itäneen valkosipulinkynnen. Monen aloittelijan kompastuskivi on vääränlainen multa. Kasvualustaksi suositellaan ravinteikkaan kukkamullan sijaan turpeen ja hiekan seosta, nimenomaan kylvömullaksi tarkoitettua multaa. Multa kannatta taputella kylvölaatikkoon tiiviisti, ripotella siemenet päälle ja peitellä vielä kevyesti mullalla. Kasteluun on hyvä käyttää suihkupulloa.  Kylvölaatikoiden on hyvä olla ensin lämpimässä ja siirtää sitten viileämpään. Ihanneoloissa on +1315 astetta ja paljon valoa.

Perinteet kunniaan

Haikalan puutarhalla Lempäälässä arvostetaan suomalaisia perinnekasveja. Perinnekasvien historia ulottuu jopa jääkauteen ja niitä on käytetty pitkään yrtteinä sekä lääkinnällisiin tarkoituksiin. Pohjoisen oloissa kasvaneita kasveja ei tarvitse suojata pakkaselta. Lempääläläisessä maassa kasvaa jopa viiniköynnöksiä, joiden rypäleistä Haikalan pariskunta on kokeillut viinin valmistusta.

 Kokeilkaa rohkeasti. Kaikkea ei löydy kirjoista vaan kokeilemalla oppii parhaiten, Haikalat neuvovat kotipuutarhureita.

Elisa ja Klaus Haikala tarkastavat miten varttaminen onnistui ensikertalaiselta

Elisa ja Klaus Haikala tarkastavat miten varttaminen onnistui ensikertalaiselta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?