Ekaluokkalaiset tietokirjailijoina

Anni (edessä vas.), Onni, Samuel, Enni sekä Teemu (takana vas.), Väinö, Joona ja Konsta ovat askarrelleet koiria ja kirjoittaneet niistä myös tarinoita.
Anni (edessä vas.), Onni, Samuel, Enni sekä Teemu (takana vas.), Väinö, Joona ja Konsta ovat askarrelleet koiria ja kirjoittaneet niistä myös tarinoita.

Lempäälän-Vesilahden Sanomien kummiluokka on edennyt ensimmäisen vuoden opiskeluissaan sangen pitkälle. Lasten plakkariin on karttunut hyviä taitoja ja tietoja: kirjaimista syntyy josanoja, tavuja ja lauseita, plus- ja miinuslaskut onnistuvat muitta mutkitta ainakin nollasta kahteenkymmeneen.

Parhaillaan äidinkielemme kauniit sanat saavat seurakseen välimerkkejä. Luokassa on harjoiteltu lausetta ja sen päättämistä pisteeseen. Huutomerkistä ja kysymysmerkistä on keskusteltu kerran, koska niitä löytyi tekstistä.

Kummiluokkalaiset olivat paikallislehdessä esillä viimeksi joulunumerossa. Silloin julkaisimme heidän joulupiirustuksiaan.

Luokan kevätlukukausi alkoi liikunnallisissa merkeissä.

– Kaikkien luistimet suostuivat luistelemaan takaperinkin, Sääksjärven koulun 1A-luokan luokanopettaja Salla Härkönen iloitsee.

Luokka on käynyt talven aikana Sääksjärven kirjastossa lainaamassa lukemista ja seuraamassa Kahden veijarin teatteriesitystä.

– Siinä Matildasta ja Rontista tuli ystäviä. Rontti oli onnellinen, kun joku pyysi hänet kylään, Milla Kal lioCilla Järventie ja Tomas Lahtinen kuvailevat esityksen juonta.

Tarinoita ja kirjoja

Talviloman jälkeen oppilaiden luomiskyky pääsi oikeuksiinsa, kun he saivat tehdä sarjakuvan loma-ajastaan.

Parhaillaan ekaluokkalaiset kokoavat eläinaiheisia tietokirjoja. Niiden sivut nidotaan yhteen langalla. Kirjat syntyvät parityöskentelynä. Jokainen pari valitsee itselleen eläimen, josta hakee tietosana- ja muista kirjoista tietoja ja kirjoittaa ne muistiin. Oppilaat huolehtivat itse kirjojensa kuvituksesta.

Kummiluokassa on 20 oppilasta, joten luvassa on kymmenen eläinaiheista tietokirjaa. Uutta lukemista riittää pitkäksi aikaa, kun kirjat pistetään luokassa kiertämään.

Koko luokka on innostunut kirjallisuudesta. Jokainen oppilas on lukenut kokonaan ainakin yhden kirjan. Moni useammankin.

– Makkara-kirja. Se kertoo koirasta, vastataan kysymykseen, minkä kirjan olet lukenut.

Se oli tuttu usealle oppilaalle. Poikien selkeä suosikki on tähän mennessä ollut Kapteeni Kalsari. Muita luettuja kirjoja ovat muun muassa Herra Kroko ja herätyskello, Sinttu-kirjat sekä Möröt vastaan muukalaiset.

– Lukeminen on mukavaa. Kirjoissa voi olla jännittäviä tarinoita ja sivuilla voi olla myös hauskoja kuvia. Kirjoissa on sekin mukava puoli, että niitä voi lukea perheelle, ynnättiin luokassa kirjojen parhaita puolia.

He ovat itsekin päässeet kokeilemaan luovaa kirjoittamista. Tarinoita on syntynyt itse askarrelluista koirista. Kummiluokan hyllyssä haukahtelevat muun muassa Hurjis, Ruusu, Tapsu, Monkey, Täplä, Big, Laikku ja Tollo. Osa koirista vahtii kouluväkeä ala-aulan vitriinissä.

Kummiluokkalaiset tykkäävät myös matematiikan kirjasta. Siellä on mukavia tarnoita, joihin sisältyy laskutehtäviä.

– Laskutaitoa tarvitaan kaupassa ja leivonnassa.

Matematiikan kirjasta on putkahtanut esiin myös kellotaulu, josta on opiskeltu tasatunnit. Loppukeväästä tulee lisää aika-asioita, rahalaskuja ja pituudenmittaamisjakso.

Kesäntuloa odotellessaan Salla Härkösen luokka suunnittelee keväälle myös luokkaretkeä. Se on hieno huipennus ensimmäiselle kouluvuodelle.

Alla olevissa sarjakuvissa on oppilaiden hiihtolomatunnelmia.