Esimerkillistä kansainvälistymistä Vesilahdessa

Vesilahden yläasteen oppilaskunnan hallitus järjestäytyi kokoukseen videoitavaksi.
Vesilahden yläasteen oppilaskunnan hallitus järjestäytyi kokoukseen videoitavaksi.

Vesilahden yläasteelta kuului kummia maanantaina 13. toukokuuta. Koululle oli saapumassa Opetushallituksen kuvausryhmä kuvaamaan videota kansainvälisyyssivustolle. Opetushallituksen, Ulvilan ja Tampereen kaupunkien yhteistyössä ylläpidettävällä POLKKA-verkkosivustolla esitellään ​hyviä ​​käytäntöjä ​ja ​materiaalia peruskoulujen ​​ja ​lukioiden ​​​kansainvälistymiseen.​ ​​​

Hankekoordinaattori Tuomas Huhtala kertoi kuvattavan videon olevan elokuvatraileri-henkinen mainosvideo. Hän tunsi rehtori Tapani Pietilän jo ennestään ja tiesi mihin kannattaa suunnata, kun toivotaan malliesimerkkiä oppilaiden aktivoimisesta, kansainvälisestä toiminnasta ja kehitysyhteistyöstä. Vesilahden yläasteen maine on kiirinyt kauas.

Oppilaita pyydetään paljon myös luennoimaan valtakunnallisiin koulutustapahtumiin. He esiintyvät kuin vanhat tekijät suurilla luentolavoilla kertoen omasta toiminnastaan erilaisille kokoonpanoille virkamiehiä. He ovat puhuneet kokemuksistaan esimerkiksi valtakunnallisilla rehtoripäivillä.Pietilä tuntuu olevan syystäkin ylpeä oppilaistaan. 

Oppilaskunnan hallituksen jäsenet Susanna Mäkelä ja Ulla Mäkelä kiittelevät esiintymisten olevan oppilaille hyviä kokemuksia. Tytöt korostavat, että tapahtumiin pääsevät mukaan myös hallituksen ulkopuolisia oppilaita. Kansainvälisyys koskettaa koko koulua.

Videota varten oppilaskunnan hallitus järjestäytyi kokoukseen keskustelemaan tulevista hankkeista. Hallituksen jäsenten puheissa vilisee maita kuten Vietnam, Sambia, Senegal, Etelä-Afrikka ja Latvia. Susanna Mäkelä kertoo heidän suunnitelmistaan rakentaa yläaste Senegaliin ja sähköistää Sambiaa sekä Vietnamissa sijaitsevasta päiväkodista. Lisäksi latvialaisesta ystävyyskoulusta on saapumassa oppilaita kesätöihin oppilaskunnan Aittakahvilaan. Latvialaiset yöpyvät oppilaiden kotona ja isännät ovat tutustuneet tuleviin vieraisiinsa jo Facebookin kautta.

Kysyttäessä onko hienoa kun heistä tehdään esimerkkivideoita ja pyydetään pitämään esityksiä Susanna ja Ulla tiivistävät nauraen koko oppilaskunnan mietteet:

– Ihan sikahienoa!

 

Vesilahden yläasteen oppilaskunta hallituksineen toimii opetushallituksen esimerkkinä.
Vesilahden yläasteen oppilaskunta hallituksineen toimii opetushallituksen esimerkkinä.