Sirkustelijat aikamatkustivat Lempäälästä kivikaudelle

Kaisu Koivulan mielestä kiinalainen tolppa oli parasta sirkusleirillä.
Kaisu Koivulan mielestä kiinalainen tolppa oli parasta sirkusleirillä.

Kaisa Hietaniemen naapurusto on saanut tänä kesänä hieraista silmiään. Pensaiden välistä pilkottaa vähän epätavallisempi pihakoristus, nimittäin sirkusteltta. Lapset vauvoista alakouluikäisiin ovat sukeltaneet Hietaniemen pihalla sirkuksen maailmaan.

Sirkusleirejä on tänä kesänä järjestetty kolme. Kaksi leireistä on suunnattu kouluikäisille lapsille ja yksi vauvaperheille. Vauvajamit-nimellä kulkevalla vauvaperheiden leirillä sirkustelemaan pääsi koko perhe yhdessä ja erikseen. Pienimpien nukkuessa päiväuniaan sirkusteluvuoro annettin aikuisille.

Vauvasirkus on suomalainen keksintö ja se on herättänyt kiinnostusta ympäri maailmaa. Hietaniemi kouluttaa uusia vauvasirkusohjaajia oman pihansa lisäksi ensi syksynä myös Irlannissa. Hän korostaa sirkuksen olevan paljon muutakin kuin tekniikkaa. Sirkus on kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Hietaniemen Sirkustus-yrityksellä ei ole pysyviä toimitiloja, vaan hän kulkee autollaan pitkin Suomea opettamassa. Hän toivoo löytävänsä pysyvät toimitilat Sirkustukselle ja kesän leirit omalla pihamaalla ovat toivottua vaihtelua jatkuvaan liikkeessä olemiseen.

Aikamatkailessa voi tavata luolanaisen

Shaba antoi leiriläisille hiiliä ja nämä tekivät niillä leirilippuunsa kalliomaalauksia.
Shaba antoi leiriläisille hiiliä ja nämä tekivät niillä leirilippuunsa kalliomaalauksia.

Sirkusleireillä toiminta on hyvin lapsilähtöistä. Leirin alkaessa eivät sen paremmin Hietaniemi kuin lapsetkaan tiedä mitä tuleman pitää, eikä kukaan tiedä miten leiri päättyy. Alkukesästä Hietaniemen sirkusteltassa pyöri lauma klovnioppilaita ja myöhemmällä leirillä taas tehtiin aikamatkoja sirkuksen historiaan.

Lasten kanssa tehty aikamatka tempasi mukaansa myös Hietaniemen itsensä. Hän löysi itsensä muun muassa  lähestymästä sydän pamppaillen kivikautista luolanaista, joka oli tekemässä tulta hänen varastonsa nurkalla. Sirkusleiriläiset veivät leirin viimeisenä päivänä aikamatkalle myös perheensä.

Aikamatkalla piipahdettiin 1770-luvun Englannissa ja ihasteltiin hevossirkusta. Kivikauden luolanainen, Shaba, tutustutettiin leiriläisten perheisiin. Aiemmalla visiitillä Shaban luokse hän oli antanut uusille ystävilleen hiiltä, jolla he piirsivät leirilippuun luolamaalaukset omista sirkuslajeistaan. Sirkuslaisten kommunkointi kivikautisen ystävän kanssa sujui mutkattomasti tulkkauslaitteella, joka muistutti erehdyttävästi lankapuhelimen luuria.

Luolamaalausten lisäksi yleisölle esiteltiin vannetemppuja, tankoakrobatiaa, pyramidi ja paljon muuta, mitä viikon aikana oli kokeiltu. Pihamaalle oli viritelty myös nuora tasapainoilua varten.

– Lapsen mielikuvitus on kadehdittava, kun voi vaikka lentää rusinalla kuuhun, Hietaniemi sanoo nauraen.