Liikuntakulttuuri on muuttunut huimasti kolmessakymmenessä vuodessa. Vielä vuonna 1989 oli suuren työn ja tuskan takana, että Lempäälään saatiin perustettua erityisryhmien liikunnanohjaajan virka.
Nykyisin ajatellaan toisin. Jokaiselle halutaan antaa mahdollisuus liikkua, oli kuntoilijan lähtökohdat millaiset tahansa.
Markku Myyryläinen on nähnyt tämän kulttuurin muutoksen lähietäisyydeltä. Hän toimi kunnan palveluksessa vuodesta 1984 asti, ensin liikuntatoimenjohtajana ja viimeiset viisi vuotta liikuntapaikkakoordinaattorina.
Tämän vuoden elokuussa Myyryläinen jäi eläkkeelle, pidettyään ensin lomat alta pois. Käytännössä häntä ei ole näkynyt kunnanvirastolla toukokuun jälkeen.
Kun Myyryläinen listaa paperille kuluneiden vuosien projektejaan Lempäälän kunnan palveluksessa, syntyy tekstiä liuskakaupalla. Myyryläisen aikana kuntaan on rakennettu liikuntahallit Hakkariin, Sääksjärvelle ja Kuljuun, Sääksjärven liikuntakeskus, liikuntakenttiä, Birgitan polku ja lukuisia hiihtoreittejä – monien muiden projektien ohella.
Myyryläinen katsoo tyytyväisenä taaksepäin. Lempäälän kokoisessa kunnassa on viety suuria projekteja läpi vuosi toisensa jälkeen.
Yhtä merkittävänä Myyryläinen pitää asenteissa tapahtunutta muutosta: Yhteistyötä tehdään enemmän kuin aiemmin. Liikunta-, sosiaali- ja terveystoimet ja kolmas sektori toimivat sulassa sovussa.
Sohvalle ei jäädä makaamaan
Markku Myyryläinen on ollut mukana luottamustoimissa ikänsä, ja samaa rataa mies jatkaa eläkkeelläkin. Hän ei aio jäädä sohvalle makaamaan.
Into, joka ajoi Myyryläistä vuodesta toiseen kehittämään Lempäälän liikuntapuitteita, ei hevillä sammu. Puhelias mies löytää itsensä kerta toisensa jälkeen uusien haasteiden parista.
Hän kuitenkin painottaa, ettei Lempäälän tapauksessa kyse ole ollut ainoastaan yhden miehen aikaansaannoksista. Myyryläinen kiittelee vuolaasti yhteistyökumppaneita kuluneista vuosista.
– Esimerkiksi monien opettajien ja urheiluseurojen ihmisten kanssa on ollut todella antoisaa tehdä töitä.
Toisaalta Myyryläinen ei voi sietää selän takaa huutelijoita, jotka luulevat tietävänsä, miten asiat tulisi kulloinkin hoitaa. Vuosien varrella on saanut kestää negatiivistakin palautetta.
– Hyvää itsetuntoa työni vaati, koska kritiikkiä saa kuulla. Mutta sehän kuuluu kaikkiin ammatteihin, joissa ollaan esillä.
Aktiivinen mies on myös mukana järjestötyössä. Lisäksi rakas harrastus tennis saa jatkua, kun pitkään piinannut vaiva hellittää.
– Ja tärkeitä ovat tietenkin lapsenlapset, joille pääsen jonkin ajan kuluttua vaikkapa opettamaan tennistä, Myyryläinen sanoo.
Seuraajastaan Myyryläisellä on vain hyvää sanottavaa. Alkusyksystä Lempäälän liikuntakoordinaattorina aloittaa Timo Toivonen.
– Tunne Timon monen vuoden takaa. Hän on varmasti hyvä mies tähän hommaan, toteaa Myyryläinen.
Lähiliikunta on lähitulevaisuutta
Tulevaisuuden satsauskohde on lähiliikunta, niin Lempäälässä kuin valtakunnallisestikin. Tämä vain korostuu Lempäälän kaltaisessa nauhataajamassa, jossa kylät sijaitsevat kaukana toisistaan.
Myyryläinen toivoo, että hänen aloittamansa työ lähiliikunnan parissa saa jatkoa. Hän painottaa, että lähiliikuntapaikkoja tarvitaan etenkin uusille alueille, joilla asuu paljon lapsiperheitä.
– Liikuntapaikat lisäävät sosiaalista kanssakäymistä ja luovat yhteisöllisyyttä. Esimerkiksi Laasonportin, Sääksjärven Sipilän ja Uuden-Euroopan kaltaiset alueet ovat sellaisia, joiden lähiliikuntamahdollisuuksia parannetaan tulevaisuudessa.
Millaisista paikoista on sitten kyse?
– Ne ovat lähinnä pienpeliareenoita, johin lähialueen asukkaat voivat mennä erillisiä käyttövuoroja varaamatta. Yhtenä viimeisimmästä voi mainita Kuljun Tutkatalon frisbeegolf-radan.
Myyryläinen lisää, että lähiliikuntapaikkasuunnitelma on vahvistettu vuoteen 2017 asti.