Työelämä köyhtyy, jos mukana ei ole persoonia. Sanailijat Lempäälästä, kolmosveljekset Sampo, Jarkko ja Tapio Altonen putoavat tähän kategoriaan helposti.
Veljekset ovat pitkän linjan kiiltolaisia. Sampo on työskennellyt Kiillon palveluksessa pisimmän aikaa, lähes neljäkymmentä vuotta. Hänen kanssaan laasti- ja tasoitetehtaalla työskentelee Jarkko, jolle tuli tänä vuonna täyteen kolmekymmentä vuotta yrityksen palveluksessa. Tapion työpaikkana taas on ollut jo kaksikymmentäviisi vuotta samaan konserniin kuuluva Metalpak.
Kolmoset sinänsä ovat nykyisinkin perheissä harvinaisia, mutta Altosen yhdeksän hengen perheeseen kolmosia syntyi kahdet. Kuljusta lähtöisin olevat veljekset eivät ole identtisiä, mutta samaa näköä löytyy etenkin Jarkosta ja Tapiosta. Tuliko sitä käytettyä nuorempana hyväksi ja tehtyä jäynää?
– Huijattu on, erityisesti naisväkeä, naurahtaa Tapio.
Nykyisinkin veljeksiä sekoitetaan toisiinsa aika-ajoin, mutta muutoin miehet kertovat olevansa kaikki omia itsejään ja keskenään täysin erilaisia. Kiinnostus urheiluun on kuitenkin yhteistä. Nuoruuden jalkapalloharrastus Kuljun Jyryssä vain on muuttunut enemmänkin penkkiurheiluksi.
Vapaa-ajallaan Jarkko toimii Loiskeen jalkapallo- ja futsal-edustusjoukkueiden taustavoimissa huoltajana. Tapiota liikuttavat kolme koiraa ja Sampo taas kertoo keskittyvänsä pääasiassa lepäilyyn työajan ulkopuolella.
Suurien tunteiden miehiä
Kahden aikuisen lapsen isä Jarkko on veljeksistä ainoa perheellinen. Tapio ja Sampo ovat sinkkumiehiä, vaikka työkavereiden muisteloista paljastuu, että Sampon perään ovat naiset tehtaalle soitelleet.
Tulevaisuudelta miehet eivät erikoisempia osaa odottaa, mutta eläkkeelle jääminen kajastelee kuitenkin jo mielessä. Jarkko tosin ilmoittaa, ettei odota mitään, paitsi ehkä Loiskeen voittoa päivän pelissä.
Tehtaan valmistuspäällikkö Jari Leppänen kiitteli ja onnitteli puheessaan hyviä työntekijöitään kertoen iän tasoittaneen heidän luontoaan. Siitä huolimatta tehtaalla nähdään edelleen suuria tunteita, kun Altosen veljeksillä on näkemys siitä miten asioiden pitää mennä.
Kuusikymppisiä ei kukaan kolmesta isommin juhlinut, vaan suuremmat juhlat on tiedossa sitten kymmenen vuoden kuluttua.
Matti Pitkon kuvaus veljeksistä kirjoittamassaan Kiillon historiikissa on varsin osuva. Tarkkana pitää olla.
Altosen veljekset edustavat perinteistä lempääläläistä elämänmuotoa, jossa outo saa olla tarkkana, että pysyy tilanteen tasalla.