Raha ratkaisee ja naamakin on hyvästä

Naapurissa Tampereella on noussut kohu portsareista, jotka maksua vastaan päästävät asiakkaita jonon ohi viihteelle. Moni varmasti hieraisi silmiään, että voiko jolle kulle kysymyksessä todellakin uusi asia ja ilmiö.

Vaikka en millään muodoin ole ravintola-alan saati kaupungin yöelämän asiantuntija, rohkenen väittää, että kysymys on maan tavasta ja jopa eurooppalaisesta ja pitkälti laajemmastakin arkisesta käytännöstä. Baarit valitsevat asiakkaansa tavalla tai toisella.

Esimerkiksi Lontoossa suositut baarit valitsevat asiakkaansa puhtaasti pärstäkertoimella. Jos on rahaa, olet julkinen henkilö tai olet nuori, kaunis, hyvinpukeutunut nainen, sisäänpääsy helpottuu kummasti. Portsarit valikoivat baarin profiiliin sopivat bilettäjät suoraan jonosta. Se ei kuulosta kivalta, mutta näin siellä maailmalla mennään.

Suomessa arkisen, suhteellisen korkean sisäänpääsykynnyksen muodostavat sisään pyrkivän asiakkaan promillet. Portsarin ammattitaitoa onkin tunnistaa häiriötekijät ja käännyttää heidät ystävällisesti kotia kohti.

Kohdataan todellisuus sellaisena kuin se on. Baarielämässä ei ole tasa-arvoa. Sinä päivänä kun Kimi Räikkönen seisoo tamperelaisen baarin jonon hännillä, on jotakin liikahtanut.