Vaihtotorilla raha ei vaihda omistajaa

Satu Kosola toivottaa kaikki tervetulleiksi kierrättämään tavaraa vaihtotorilla. Kuva: Erkki Koivisto
Satu Kosola toivottaa kaikki tervetulleiksi kierrättämään tavaraa vaihtotorilla. Kuva: Erkki Koivisto

Kuljun työväentalolla, Tampereentie 290:ssä, Lempäälässä järjestetään sunnuntaina 12. tammikuuta vaihtotori, johon voi tuoda itselleen tarpeettomaksi käynyttä, ehjää ja siistiä tavaraa. Samalla voi tehdä löytöjä ja ottaa mukaansa omaan käyttöön jotain itselleen sopivaa – eikä maksa mitään.

– Uskoisin, että ihmisillä on taas nyt joulukiireiden jälkeen paremmin aikaa laittaa tavaraa kiertoon, sanoo Satu Kosola tapahtumaa ensimmäistä kertaa järjestävästä Vasemmistoliiton Lempäälän kunnallisjärjestöstä.

Idean vaihtotorin järjestämisestä hän sai viime kesänä Tammelantorilla, jossa joku järjesti hyvän vastaanoton saaneen vaihtotoritapahtuman.

– Se oli suuri, pöytiäkin vaikka kuinka. Meillä on pienempi.

Kosola korostaa, että tapahtumassa ei tarvita lainkaan rahaa. Tavaran vaihtajille ja muille tapahtumassa poikkeaville tarjotaan paikan päällä kahvia, mehua ja muurinpohjalettujakin.

Tapahtuman järjestäjät lajittelevat tuodut tavarat Kuljun työväentaloon esittelypöydille.

– Tuoja voi itsekin lajitella, mutta se ei ole tarpeen. Ainakin lasten tavarat ja uudet tavarat on tarkoitus koota erikseen, sanoo Kosola, joka uskoo, että kierrätystavara koostuu pääosin vaatteista.

– Ehkä sellaista tuodaan vaihtotorille vähemmän, jonka voi myydä netin kautta. Meille voi tuoda kaikenlaista sellaista käyttökelpoista tavaraa, jonka saa pikkuauton kyydissä kulkemaan, hän opastaa.

Tavaraa voi tuoda aamukymmenestä. Vaihtotori sulkeutuu iltapäivällä.

Mitä tapahtuu sellaiselle tavaralle, joka ei lähde kenenkään mukana kiertoon?

– Kaikki meille tullut tavara menee kierrätykseen. Vaihtotorilta yli jäävä tavara toimitetaan päihdetyötä tekevälle Lempäälän Sininauhalle ja sellaiset tavarat, jota he eivät voi vastaanottaa, viemme edelleen Lempäälän kierrätyskeskukseen, Kosola sanoo.