Nolo moka -kisan palkintoja sateli Lempoisiin

Iloiset pikkukirjailijat Ville Saarela (vas.), Eero Kantola, Johanna Vanne ja Ville Vaara.
Iloiset pikkukirjailijat Ville Saarela (vas.), Eero Kantola, Johanna Vanne ja Ville Vaara.

Lempääläläiskirjailija Kirsti Kurosen lastenkirjahahmo Vili Voipion nimeä kantavan valtakunnallisen kirjoituskisan kilpailuteksteistä noin puolet tuli Lempoisten koululta, joten luonnollisesti myös puolet palkituista on Lempäälästä: Eero Kantola, Ville Saarela, Ville Vaara ja Johanna Vanne Lempoisten koulusta ja Heidi Salminen Sääksjärven koulusta.

Kirjailija sai syyniinsä yhteensä 45 omakohtaista mokajuttua, 28 pojilta ja 17 tytöiltä. Tuli selväksi, että mokailla voi kotona, koulussa, vessassa, synttäreillä, unissa, kävellessä, jääkiekkopelissä, ratsastustunnilla, jätskiä syödessä…

Itse kirjailija Kirsti Kuronen oli tiistaina 11. maaliskuuta paikalla Lempoisten koululla ja lukemassa kisaan valitsemansa oppilaiden tekstinpätkät. Hän esitti oppilaille uunituoretta Vili Voipio kyhää ja kynäilee -kirjaansa. Nuorille suunnatussa kirjoitusoppaassa hän valottaa hassunkuristen tehtävien, tietovisojen ja vinkkijuttujen avulla kirjoittamisen ja vähän muunkin saloja.

Viime keväänä Vili Voipio julkaisi avoimen kirjoituskilpailun jossa aiheena oli ”Nolo moka”. Silloisen 3B-luokan oppilaat Lempoisten koulusta osallistuivat kirjoituskilpailuun, ja tiistaina oli jännittävä hetki, kun kirja oli saapunut painosta, ja kirjailijan alut saivat omat kappaleensa omistuskirjoituksen kera.

Tuomarointi ei ollut Kurosen mukaan helppoa, sillä kirjoitusten mokat olivat niin meheviä, että kaikki ne olisi voinut julkaista. Lämminhenkisessä tilaisuudessa oppilaat olivat aidosti hämmästyneitä siitä, että juuri heidän mokansa pääsi kirjaan. Kuronen kertoi kirjoituskilpailun taustan ja jakoi omistuskirjoituksen kera kirjat asianosaisille. Hän myös luki kirjasta juuri oppilaan oman tekstin ja kysyi, oliko moka oikea vai keksitty.