Neljä kertaa maailman ympäri – suksilla

Lauri Tahvanaisen kaapista löytyy valtava määrä pokaaleja ja mitaleja. Hiihtäjä ei itsekään ole enää pitänyt palkinnoistaan kirjaa.
Lauri Tahvanaisen kaapista löytyy valtava määrä pokaaleja ja mitaleja. Hiihtäjä ei itsekään ole enää pitänyt palkinnoistaan kirjaa.

Jos Lauri Tahvanaisen hiihtämät lenkit laskee yhteen, saa tulokseksi yli 160 000 kilometriä. Käytännössä hän on siis hiihtänyt neljä kertaa maapallon ympäri.

Ja jos lisää lukuun vielä miehen muun kuntoilun – rullahiihdot, juoksut, kävelyt, sauvakävelyt, polkupyöräilyt ja soudut – on kilometrejä kertynyt yhteensä yli 465 000.

Neljäs suksittu maailmanympärysmatka tuli täyteen tänä talvena. Tahvanainen harmittelee, että leuto talvi oli pilata yrityksen, mutta sinnikäästi kohta 75 vuotta täyttävä Sääksjärven teräsvaari vain sai puuttuvat kilometrit täyteen.

Lauri Tahvanainen pyrkii yhä pitämään kiinni siitä, että liikkuu joka päivä. Keväällä ja kesällä se tarkoittaa pääosin rullahiihtoa, sauvakävelyä ja soutua.

Nykyisin miehen tulee liikuttua kymmenisen tuntia viikossa, mikä on kunnioitettava luku nuoremmallakin menijällä. Parhaimpina vuosinaan hän urheili vielä tuplasti enemmän.

Urheiluhulluus lienee sukuvika

Tahvanainen ei tunne ketään muuta, joka on hiihtänyt yhtä paljon kuin hän. Tai ainakaan ketään, joka on pitänyt kirjaa kilometreistään.

– Tamperelainen Aimo Ilmonen on minua hieman nuorempi kaveri, ja hänellä on melkein yhtä paljon kilometrejä merkattuna. Aimolla on myös tavoitteena tuo 160 00 kilometriä.

Hiihtohimo ja hikiliikkuminen taitavat olla sukuvikoja. Myös Tahvanaisen poika hiihtää Kisassa ja pojan tyttäret Pyrinnössä.

– Suvussani on hiihdetty kilpaa 1890-luvulta asti. Vuodelta 1895 löytyy merkintä Ville Tahvanaisesta, joka oli voittanut rahapalkinnon Pyhäselän kilpailuissa.

Tällaiselta Lauri Tahvanaisen kirjanpito näyttää. Hän merkitsee vihkoon jokaisen urheilusuorituksensa.
Tällaiselta Lauri Tahvanaisen kirjanpito näyttää. Hän merkitsee vihkoon jokaisen urheilusuorituksensa.

Kouluun hiihdettiin, totta kai

Mistä Lauri Tahvanaisen hiihtokipinä sai alkunsa? Koulumatkoilta, niin kuin monen muunkin hänen sukupolvensa edustajan.

Pohjois-Karjalassa lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Tahvanainen kertoo, että niillä leveysasteilla lumi oli maassa jo lokakuussa.

– Hiihdin neljän kilometrin koulumatkan talvisin, muuten ei päässyt. Aloin jo tuolloin merkitä ylös hiihtämiäni kilometrejä, sanoo Tahvanainen.

Enää alkuperäisiä lappuja Tahvanaisella ei ole tallessa, mutta kirjanpito ei ole pettänyt. Kun hiihtokausi vaihtuu toukokuussa viikolla 17, on hänellä tapana merkata edellisvuoden lukemat uuden harjoituspäiväkirjan kanteen.

Ensimmäiset kilpailunsa Lauri Tahvanainen hiihti 14-vuotiaana. Pyhäselän urheilijoita edustanut suksijalupaus mitteli kansallisissa hiihdoissa ensi kertaa 15 vuoden ikäisenä. Takana on siis 60 vuotta kilpahiihtoa.

Tosin nuorena miehenä Tahvanainen juoksi keskimatkoja ja pelasi pesäpalloa, aina parikymppiseksi asti. Vähitellen kävi kuitenkin ilmi, että hiihto sopii fyysisesti raskasta työtä tehneelle Tahvanaiselle parhaiten.

Nuorena hän teki metsätöitä Pohjois-Karjalassa, ja Helsinkiin muutettuaan aloitti hommat maalitehtaalla. Saman tehtaan osti myöhemmin Kiilto Oy. Sen myötä Tahvanainen siirtyi Lempäälään, vuonna 1980.

Sinnikkyys on suurin saavutus

Tahvanainen alkoi hiihtää tosissaan vasta ikämiessarjoissa.

Kolmenkympin hiihto oli miehen mieleen: hän sijoittui kahdesti SM-hiihdoissa viiden parhaan joukkoon.

– Tällaista tasapaksuahan tämä minun urani on ollut, Tahvanainen naurahtaa.

– Olin myös näillä seuduilla ensimmäinen, joka alkoi luisteluhiihtoa harrastaa. Valmentajakurssilla oltuani opin luistelutyylin heti alkuun. Vuosi oli 1983 tai 84.

On kuitenkin selvää, mikä on Tahvanaisen suurin saavutus: tietenkin ne monet kymmenet harjoituspäiväkirjat ja sadat tuhannet suksitut kilometrit.

Ja lisää on vielä tulossa. Viides kerta maailman ympäri, kuka tietää?

 

Lauri1
Keväällä lumi vaihtuu asfalttiin, kun Tahvanainen ottaa alleen rullasukset. Lenkkinsä hän tykkää tehdä Vuoreksen maisemissa. Siellä on kuulemma hyvä asfaltti.

Lauri4 Lauri2