– Se oli elämäni suurin karppi, tasan kaksitoista kiloa, sanailee kalastuksen harrastaja Pauli Sorri Vesilahdesta.
Perjantaina 2. toukokuuta verkkojaan kokemassa ollut Sorri kulki ensin veneellään saaliinsa yli.
– Se oli pinnassa, mutten siinä vaiheessa tiennyt, mikä se oli, Sorri kertoo ihmetyksenaiheestaan.
Suomukarppihan se oli uinut sorrin 60 millimetrin verkkoon Vesilahdessa lähellä Hukianhovin savusaunaa Hinsalansalmen sivussa. Kala oli niin painava, ettei mies kyennyt sitä puntarillaan yhdellä kädellä mittaamaan, vaan jätti oli vietävä naapuriin vaa’alle.
Suomukarpilla oli ikää todennäköisesti yli 10 vuotta.
– Kala oli komean punalihaista, mutta maistui niin mudalle, että kissalle meni.
Vesiastöissämme on karppeja ja peilikarppeja. Mistä tietää, mikä laji kulloinkin on kyseessä?
– Saaliiksi joutunut kala on suomukarppi. Peilikarpilla on isoja suomuja siellä täällä ja välissä nahkaa. Kysymyksessä on ihan sama laji, josta on näitä eri muotoja; osasta poikasia tulee suomukarppeja, osasta peilikarppeja ja osasta nahkakarppeja, joilla ei ole lainkaan suomuja, sanoo kalatalousneuvoja Ismo Kolari Pirkanmaan Kalatalouskeskuksesta.
– Saaliskala on normaalin suomupeitteen omaava karppi, jota sanotaan joskus myös suomukarpiksi, mutta kyseessä on siis ihan tavallinen karppi.
Kaikki erilaisen suomupeitteen perusteella nimetyt karpit: peili-, rivi-, nahka- ja suomukarppi ovat samaa lajia, siis karppeja, täsmentää kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä.
Lempäälän-Vesilahden Sanomien 1990-luvulta jatkunut kalenterivuosittainen kalakisa ei enää jatku, mutta lehden toimitukseen voi toki edelleen ilmoittaa saaliskauden suurista tai muuten erikoisista saaliista.