Pikkuiset-nukkesarjan lahjoitus Kuljun neuvolaan

Sääksjärven lionsklubi lahjoitti nukkesarjan Kuljun neuvolalle. Kuvassa terveydenhoitajat Susanna Kauttu ja Nelli Lahdenkauppi sekä klubin presidentti Maarit Saarnio ja Leila Lehto
Sääksjärven lionsklubi lahjoitti nukkesarjan Kuljun neuvolalle. Kuvassa terveydenhoitajat Susanna Kauttu ja Nelli Lahdenkauppi sekä klubin presidentti Maarit Saarnio ja Leila Lehto

Terveydenhoitajat joutuvat työpäivänsä aikana vastaamaan moniin kysymyksiin. Asioiden selvittäminen ymmärrettävästi vaatii varmasti toisinaan mielikuvitustakin. Onneksi erilaisia konkreettisia työvälineitä kehitellään.

Uutena apuvälineenä on nukkesarja, jonka avulla vauvaa odottavalle perheelle voi kertoa sikiön kasvusta ja kehityksestä. Kun ottaa nuksen syliinsä, se tuntuu ihan oikealta vauvalta ja sitä käsitteleekin hyvin hellästi niskaa tukien.

Nukkeja on kahdeksan kappaletta, pienin vastaa yhdeksänviikkoista ja suurin 28-viikkoista sikiötä. Nuken ulkonäkö ja paino on kuin oikealla sikiöllä.

Kuultuaan tällaisesta Lions Club Lempäälä Sääksjärven klubilaiset päättivät lahjoittaa Kuljun neuvolaan Pikkuiset-nukkesarjan.

Terveydenhoitajat kertoivat, että nuket ovat oivana apuna muun muassa valmennuksessa ja ensimmäistä vauvaa odottaessa. Isä kun on vähän odotusaikana huonommassa asemassa kuin äiti, koska ei voi seurata vauvansa kasvua ja liikkeitä kuten äiti. Isälle on varmaan herkkä hetki, kun neuvolakäynnillä saa syliinsä juuri heidän vauvansa kokoisen nuken. Samalla voidaan kertoa, mikä kehitysvaihe on menossa.

Myös silloin, kun on tarve puhua päihteiden vaaroista ja vaikutuksista, voi nuken avulla kertoa miten päihteet vaikuttavat sikiöön. Nukke konkretisoi raskauden ja syventää tunnesidettä syntyvään lapseen.

Ehkäisevällä päihdetyöllä vähennetään päihteiden kysyntää, saatavutta ja tarjontaa, tavoitteena on edistää päihteettömiä elintapoja. Ehkäisevä päihdetyö on lakisääteistä toimintaa ja varmasti perheen ja yhteiskunnan kannalta paras toimintamuoto.

Ritva Nurminen