Mäyriä on lähellä

Etu- eli miesten saunan edustalla on pitkä venesatama kiinnitysrenkaineen.
Etu- eli miesten saunan edustalla on pitkä venesatama kiinnitysrenkaineen. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän keskustasta on matkaa Mäyriän täydelliseen luonnonrauhaan alle yhdeksän kilometriä. Perille pääsee ajamalla Pirkkalantietä ensin reilut viitisen kilometriä Pirkkalan suuntaan ja sen jälkeen kilometrin verran Vanhaa Rantatietä. Käännös vasempaan ja muutama sata metriä hiekkatietä, ja jo teräksinen metsotaideteos tervehtii Mäyriään saapujaa. Olemme Pyhäjärven rannalla kahdeksan kunnan yhteisesti omistamalla virkistysalueella. Pääsee tänne Lempoisista Kirkkojärveltä kivalla seitsemän kilometrin paattimatkallakin. Venesatamaan pääsee isohkollakin veneellä.

Hieman edempänä samalla rannalla sijaitsee Lempäälän kunnan Puntalan leirikeskus, joka kerran kesässä palvelee Puntala-rockin näyttämönä. Mäyriässä ei ole tietoakaan punkista ja räimeestä; täällä vallitsee hiljaisuus ja rauha. Jotain elämää sentään: Rauno Järvinen on juuri saanut rannassa fileoitua verkkosaaliinsa.

– Kuhaa ja haukea. Hauesta jauhan kalapullia, leveästi hymyilevä kalamies sanoo kalavati käsissään.

Mäyriässä on 23 ympärivuotista asuntovaunupaikkaa, joista Järvinen on vuoden päivät isännöinyt yhtä.

– Vaunuilin aiemmin yksitoista vuotta Kustavissa. Kolme vuotta odotin jonossa täältä paikkaa, mutta se kannatti. Mäyriään on matkaa seitsemäntoista kilometriä, kun ajomatkaa Kustaviin oli kaksisataa, sanoo Pirkkalassa asuva Järvinen.

Takasaunan eli naisten saunarakennuksen yhteydessä on lapsiystävällinen ranta. Kuva: Erkki Koivisto
Takasaunan eli naisten saunarakennuksen yhteydessä on lapsiystävällinen ranta. Kuva: Erkki Koivisto

– Paikat ovat vakipaikkoja, mutta vapautuvia paikkoja voi hakea. Hoitokunta arpoo mahdollisesti vapautuvat paikat keväällä. Vaunupaikat myönnetään ainoastaan omistajakuntien alueella asuville, sanoo hoitokunnan Lempäälän edustaja ja samalla sen puheenjohtaja Mervi Järvinen.

Alueen omistavat yhdessä Lempäälä, Vesilahti, Tampere, Kangasala, Pirkkala, Valkeakoski, Nokia ja Ylöjärvi. Lempäälä on virkistysalueen suurin omistaja. Lempääläläiset ovat suurin käyttäjäryhmä.

– Mäyriässä on käynyt kohtalaisesti väkeä, mutta lisääkin mahtuu. Tätä ei oikein tiedetä ja tunneta kovin laajalti, Järvinen sanoo.

On Mäyriässä muutakin. Entisessä Valmetin ja myöhemmin Metson kesäpaikassa on kunnan liikuntatoimen hallinnoima pallokenttä, kaikille avoin uimapaikka, soutuveneitä souteluun, säännöllisesti lämmitettävät ja varattavat sauna miehille ja naisille uimapaikkoineen, grillipaikkoja, poltopuukatoksia, vaikka tykypäivien viettoon soveltuva viitisenkymmentä ruokailijaa vetävä keittokatos, pitkä venelaituri… Alueella saa telttailla. Vessat ovat kemiallisia ja kuivakäymälöitä. Paikkaa ei ole liikaa tuunattu. Parkkialuetta ja tilaa auringonotolle riittää.

Jos on jo tutustunut Lempäälän kunnan muihin varattaviin saunoihin Innilässä, Rantalassa ja Lempäälän uimalassa, kannattaa kunnan palveluspisteeseen tehdä varaus ja kokea myös Mäyriän saunan löylyt. Hinta ei päätä huimaa. Kesäisin saunaan ja uimaan pääsee ilman erillistä varaustakin yleisövuoroilla. Parin euron kertamaksulla aikuinen ja puolella eurolla lapsi voi käydä saunomassa maanantaisin ja torstaisin, jolloin saunat lämmitetään kello 16–20. Yleisövuorot alkavat 2. kesäkuuta ja loppuvat syyskuun lopussa.

Molempiin saunoihin mahtuu kerrallaan ylälauteille kymmenkunta kylpijää ja saunan yhteydessä olevaan takkatilaan parikymmentä vaikka kokoustamaan.

 

Aikaisemmin Kustavissa asti asuntovaunuillut pirkkalalainen Rauno Järvinen viihtyy nykyisin Mäyriän kalavesillä. Kuva: Erkki Koivisto
Aikaisemmin Kustavissa asti asuntovaunuillut pirkkalalainen Rauno Järvinen viihtyy nykyisin Mäyriän kalavesillä. Kuva: Erkki Koivisto
Alueella kiertelevän polun varrelle on ripoteltu luontoaiheisia infotauluja.
Alueella kiertelevän polun varrelle on ripoteltu luontoaiheisia infotauluja. Kuva: Erkki Koivisto
Saunan takkahuoneen seinällä on veneilijöitä varten kartta. Kuva: Erkki Koivisto
Saunan takkahuoneen seinällä on veneilijöitä varten kartta. Kuva: Erkki Koivisto
Alueella kiertelevän polun varrelle on ripoteltu luontoaiheisia infotauluja. Kuva: Erkki Koivisto
Alueella kiertelevän polun varrelle on ripoteltu luontoaiheisia infotauluja. Kuva: Erkki Koivisto
Tulijaa tervehtivä teräsmetso muistuttaa Mäyriän menneisyydestä Valmetin ja myöhemmin Metson henkilöstön kesäpaikkana. Kuva: Erkki Koivisto
Tulijaa tervehtivä teräsmetso muistuttaa Mäyriän menneisyydestä Valmetin ja myöhemmin Metson henkilöstön kesäpaikkana. Kuva: Erkki Koivisto