Töissä puistossa – vapaalla kansallispuistossa

Nyt alkoi viides kesä. Nina Pukka aloitti puutarhurina Lempäälän kunnassa vuonna 2010. Kuva: Erkki Koivisto
Nyt alkoi viides kesä. Nina Pukka aloitti puutarhurina Lempäälän kunnassa vuonna 2010. Kuva: Erkki Koivisto

Kevät alkoi lämpöisenä, mutta nyt keskikesällä on kylmää ja sateista. Saa nähdä, saadaanko 9. kesäkuuta alkaen kaikkiin lukuisiin ruukkuihin istutetut 1 600 kesäkukkasta vielä pelastettua.

Lempäälän kunnan puisto-osasto painii samojen vaikeuksien kanssa kuin kotipuutarhurikin. Vuoden alusta Lempäälän kunnanpuutarhurina toiminut Nina Pukka, 42, toivoo, että ilmat tästä lämpenisivät ja kuivuisivat, etteivät kesäkukan taimet ihan vettyisi, ja kuntalaiset saisivat vielä nauttia kukkasten väriloistosta.

– Aikarajana kesäkukkien istuttamiselle voi pitää kesäkuun kymmenettä päivää. Sen jälkeen hallanvaara on – yleensä – ohi. Nyt osa kukkasista on saattanut kärsiä liiallisesta märkyydestä, sanoo Pukka.

Mutta ei auta; Lempäälän kunnan puistojen suunnittelemisesta, rakentamisesta ja hoidosta vastaava uusi kunnanpuutarhuri luo jo katsettaan tulevaan. Syys-lokakuussa Pukka alkaa suunnitella ensi kesän kukkaistutuksia. Parina viime vuonna Lempäälän kunta on hankkinut taimensa Ähtäristä.

Juuri nyt Pukka viimeistelee kukkaistutussuunnitelmaa muuten valmiiksi saneeratun Lempäälän terveyskeskuksen pihamaalle. Kaunista syntyy, mutta kaunis on Pukan työympäristökin. Hän pitää majaa terveyskeskuksen takana aivan ns. Maikin luontopolun päässä sijaitsevassa kunnan Kuusiranta-nimisessä kiinteistössä. Uotintien päässä sijaitsevan hirsirakennuksen ikkunasta aukeaa viehättävä näköala Kirkkojärvelle. Pari vuotta sitten remontoiduissa tiloissa on kunnan puistotyöntekijöiden sosiaalitilat ja kunnanpuutarhurin toimisto.

Kunnan puisto-osaston työn jälki on kaikkine hyvin hoidettuine kukkineen ja istutuksineen näkyvää ja toisaalta ei. Näkymätöntä työtä tehdään Pukan mukaan paljon; yleisestä siisteydestä huolehtimista ja roskahuoltoa.

– Jatkuvaa hoitoa tehdään viheralueilla Lempäälän kunnan keskustassa, Sääksjärvellä, Kuljussa, Hakkarissa ja Moisiossa – satoi tai paistoi, sanoo Lempäälän kunnan teknisen toimen työsuojeluasiamiehenä toimiva Pukka.

Lempäälä on vihreä kunta

Vakituisia työntekijöitä on kaksi, kausityöntekijöitä keväästä syksyyn kahdeksan sekä yhteensä 12 koululaista kuukauden kerrallaan kestävässä kesätyösuhteessa. Ostopalveluakin käytetään. Urakoitsijat niittävät, leikkaavat ruohoa ja torjuvat jättiukonputkea.

Jättiukonputkesta pyritään pääsemään eroon.

– Onneksi on valveutuneita kuntalaisia, jotka ahkerasti soittavat meille havainnoistaan vieraslajeista. Ukonputki on aika hyvin kartoitettu ja joka vuosi sitä myrkytetään, mutta joka vuosi sitä tulee lisää. Siemenet voivat säilyä maaperässä torjunnan jälkeen viidestä seitsemään vuotta. Onneksi espanjansiruetanaa esiintyy meillä vain hyvin satunnaisesti. Siitä ei ole ongelmaa, Pukka toteaa.

Uusien puistojen rakentaminen Lempäälään on tällä hetkellä jäissä. Työsarkaa riittää olemassa olevien puistojen hoitamisessakin. Vuonna 2007 tehdyn selvityksen mukaan puistoja, leikkipaikkoja ja lähiliikuntapaikkoja on Lempäälässä 15 hehtaaria, ja pinta-ala on vuosittain kasvanut jonkin verran. Viheralueita kaikkiaan Lempäälän kunnassa on noin 1 100 hehtaaria. Siitä metsää 840, avointa viheraluetta 155, liikenneviheraluetta 52, kunnan kiinteistöjen pihaa 27, yleisiä urheilukenttiä kahdeksan ja muuta viheraluetta neljä hehtaaria.

– Lempäälässä on paljon puistoalueita. Tämä on hyvin vihreä kunta.

Ukonputki ei ole ainoa harmin aihe. Joka vuosi eri puolilla kuntaa häipyy kukkia. Varsinkin kunnan keskusta-alueella kasveja revitään astioistaan.

– Se on harmi, sillä kukkaistutukset on tarkoitettu kaikkien kuntalaisten iloksi.

Nina Pukka on Lempäälän vihertyöryhmän sihteeri. Hän näkee sen tehtäväksi kuntalaisten vihertietouden ylläpitämisen.

– Pyrimme kuntalaisläheisyyteen ja toimimaan läheisessä yhteistyössä kunnan lähidemokratiatyöryhmän kanssa.

Toijalassa miehensä sekä kolmen lapsensa kanssa asuva Pukka harrastaa perheineen Suomen suurimpia viheralueita, maamme kansallispuistoja. He ovat vierailleet niistä 14:ssä, viimeksi Lemmenjoella viime kesänä. Vierailukohteita luontoa harrastavalla perheellä vielä riittää, sillä juuri on avattu 38:na Etelä-Konneveden kansallispuisto Pohjois-Savossa.

– Valtion ylläpitämät kansallispuistot ovat valtavan hienoja kohteita, Pukka sanoo.