Säkkikaupalla suolaa ja hyvää oloa

Pieni, muutaman neliömetrin kokoinen huone on suolasta valkoinen. Katto ja seinät on vuorattu kauttaaltaan vuorisuolalla, ja jalkojen alla on paksu kerros pehmeää suolaa.

Valkoinen huone. Katto, seinät ja lattia on päällystetty vuorisuolalla.
Valkoinen huone. Katto, seinät ja lattia on päällystetty vuorisuolalla. Kuva: Katariina Rannaste

– Suolan määrää en osaa arvioida, mutta aika monta säkillistä työmiehet joutuivat sitä tänne kantamaan, naurahtaa Marjo-Riitta Suonpää, jonka Lempäälän keskustaan avaaman Harmoniassa -nimisen hoitolan avajaisia vietetään tänään perjantaina.

Suolahoidoissa tarkoitus on sulkeutua suolakammioon 40 minuutiksi ja antaa hienojakoisen, valkean pölyn kulkeutua syvälle keuhkoihin.

– Suolapölyn hengittäminen auttaa hengitysteiden ongelmissa, siksi sitä käytetään esimerkiksi astman, siitepölyallergian ja kausiflunssan hoidossa, Suonpää kertoo.

Suolahoidon alkaessa suolahuoneen seinällä olevaan generaattoriin kaadetaan pieni pussillinen valkoista jauhetta. Laite puhaltaa kammioon niin hienojakoista suolapölyä, ettei sitä paljaalla silmällä erota. Suolan vaikutuksen kuitenkin tuntee, vannoo Marjo-Riitta Suonpää.

– Monille tulee tarve yskiä tai niistää, kun lima alkaa irrota. Toisilla suola saa hetkellisesti nenän valumaan tai sitten silmissä voi tuntua pientä kirvelyä tai poskionteloissa nipistelyä. Ajan myötä tuntemukset vähenevät.

Suonpää kertoo omakohtaisestikin havainneensa suolan puhdistavan vaikutuksen.

– Olen käynyt suolahoidoissa oman poikani kanssa muutamana vuonna keväisin kun katupöly alkaa pöllytä. Olemme ottaneet parin hoitokerran kuurin juoksukisakautta varten. Siinä olen havainnut hoidon toimivaksi.

Suolahoidot sopivat Suonpään mukaan muillekin kuin hengitysteiden ongelmista kärsiville, sillä ne hoitavat ihoa.

– Suolalla on antiseptinen vaikutus ja se imee kosteutta ympäröivästä ilmasta. Tällöin iholle joutuessaan suola muodostaa ikään kuin suojaavan kalvon ja iho pysyy suolan alla hyvänä. Hoito sopii atoopikoille tai psoriasiksen tai ihottuman kanssa kamppaileville.

Marjo-Riitta Suonpää avasi Lempäälän keskustaan suolahuoneen.
Marjo-Riitta Suonpää avasi Lempäälän keskustaan suolahuoneen. Kuva: Katariina Rannaste

Kaivoksista hoitohuoneisiin

Suolahoidoilla on pitkät perinteet. Marjo-Riitta Suonpään mukaan suolapölyn vaikutuksista tiesivät ilmeisesti jo keskiajan munkit, jotka veivät keuhkosairaita suolaluoliin hengittämään suolapölyä. Suolakaivoksissa työskentelevillä kaivosmiehillä havaittiin myös olevan tavallista vähemmän keuhkosairauksia.
– Keski- ja Itä-Euroopassa suolahoitoja on tehty pitkään. Suolahuoneita on Suomessakin jo monilla paikkakunnilla, mutta silti monet tutustuvat niihin vasta ulkomailla esimerkiksi Virossa kylpylässä käydessään, Suonpää kertoo.

– Suolahoidot käyvät myös rentoutuksesta. Kiire ja huolet jäävät ulkopuolelle, suolahuoneessa on vain ajatustensa kanssa.

Suolahuonehoitojen lisäksi Marjo-Riitta Suonpää tekee hierontoja ja antaa vyöhyketerapiaa. Tarjolla on myös hemmotteluhoitoja, kuten kuuma kivi –hierontaa.

Generaattori puhaltaa suolahuoneeseen hienojakoista suolapölyä.
Generaattori puhaltaa suolahuoneeseen hienojakoista suolapölyä. Kuva: Katariina Rannaste

 

Jalat suolassa. Suolahuoneessa jalkojen alla on paksu kerros pehmeää suolaa.
Jalat suolassa. Suolahuoneessa jalkojen alla on paksu kerros pehmeää suolaa. Kuva: Katariina Rannaste