Kurkiperhe ladon seinällä

Kurkiperhe ladon seinällä Lipossa. Kuva: eero Pilviniemi
Kurkiperhe ladon seinällä Lipossa. Kuva: eero Pilviniemi

Lipossa julkistettiin sunnuntaina, 24. elokuuta Pirhosen ladon seinällä oleva maisemataideteos. Lempäälässä Lipontien varrella sijaitsevan ladon seinällä käyskentelee kurkiperhe.

Teoksen julkistamistilaisuuden aluksi Pertti Pirhonen, Pipu Ky perustaja ja koko maisemateoksen idean isä, kertoi, miten tähän on päädytty. 1960-luvulla rakennettu lato jäi vuosien varrella lähes ilman käyttöä. Aluksi hän ajatteli maalauttaa graffiteilla ladon seinään kurkiperheen, mutta kukaan ei halunnut sitä toteuttaa. Toisaalta ladon maalipinnassa eivät graffitit olisi kunnolla pysyneetkään.

Jo yli kymmenen vuoden ajan joka kesä Pirhosen niityllä on kurkipari kasvattanut poikasensa. Tänä vuonna poikasia oli kaksi.

Koska Pipu Ky on vanerista tuotteita valmistava yritys, päädyttiin materiaalissa vaneriin.

Carl Jansson otti tehtävän vastaan. Hän on työskennellyt Pipu Ky:ssä neljän kesän ajan. Piirtäminen on myös hänen harrastuksensa. Carl Jansson suunnitteli

Pertti Pirhonen esittelee maisemateoksen. Kuva: Eero Pilviniemi
Pertti Pirhonen esittelee maisemateoksen. Kuva: Eero Pilviniemi
Carl Jansson kertoo työstään. Kuva: Eero Pilviniemi
Carl Jansson kertoo työstään. Kuva: Eero Pilviniemi

työn itse, valitsi Pertti Pirhosen kanssa yhdessä materiaalit ja valmisti teoksen. Kurjet maalattiin ensin akryylimaaleilla ja lakattiin sen jälkeen vedenkestävällä lakalla. Kurjet kiinnitettiin seinään niin, että ne ovat noin 10 senttiä irti seinästä. Lisäksi kurjet kävelevät vihreällä niityllä.

Carl Jansson kerto, miten hän on vuosien varrella jo pitkään seurannut Pirhosen niityllä pesinyttä kurkiperhettä. Hän toivoo kurkiperheen tuovan iloa kaikille lippolaisille.

Lato ja sen seinällä oleva teos ovat aivan Lipontien varrella. Pertti Pirhonen on ylpeä siitä, että maisemateos on saatu valmiiksi kaikkien nähtäväksi ja iloksi.

 

 

Teksti ja kuvat: Eero Pilviniemi