Nuori Teea Mäkelä hurahti agilityyn ja voitti SM-kultaa

Teea Mäkelä ja Minna Juustovaara ovat kumpikin kisanneet Jäyhä-koiralla.
Teea Mäkelä ja Jäyhä-koiran omistaja Minna Juustovaara kehuvat agilityä lajina.

Teea Mäkelä on nuoresta iästään huolimatta melkoinen agilitytaituri. 13-vuotias lempääläistyttö voitti kultaa nuorten agilityn SM-kilpailuissa Turussa 21. syyskuuta.

Osallistujia 8–13-vuotiaiden miniluokassa oli yhteensä viisi.

Kisakoiria hänellä oli kaksi. Shetlanninlammaskoira Natan kanssa Teea sijoittui neljänneksi.

Diamella Quantum of Solacen eli tuttavallisemmin Jäyhän kanssa hän voitti radan. Jäyhä on tamperelaisen Minna Juustovaaran omistama. Teea alkoi treenata sen kanssa viime keväänä, kun Juustovaaran omat treenit keskeytyivät polvivamman takia. Hän tunsi agilitytreeneistä Teean äidin.

– Teealla oli into harrastaa agilityä, ja Jäyhä tarvitsi aktiviteettia, joten tämä oli hyvä ratkaisu. Vein koiraa hänelle treeneihin kerran–kaksi viikossa, Juustovaara kertoo.

Bichon frisé -rotuinen koira on hyvin energinen ja vaatii paljon virikkeitä, joten agility sopii sille hyvin.

Tätä ennen Teea oli kilpaillut vain möllikisoissa eli epävirallisissa kilpailuissa. Kipinän agilityyn hän sai noin vuosi sitten.

Jäyhän kanssa tyttö siirtyi heti harjoittelemaan vaativalla kolmostasolla.

Oma koira tulossa

Opettelemista oli paljon, ja välillä tuli turhautumisenkin hetkiä, kun harjoittelusta huolimatta jotkin kuviot eivät sujuneet. Työ kuitenkin tuotti tulosta, ja voittoisa rata sujui hienosti. Parivaljakon yhteistyö oli sujuvaa.

– Jäyhä oli energiaa täynnä mutta silti keskittyi hyvin. Pidän agilitystä, koska siinä saa juosta mutta pitää kuitenkin keskittyä tekemiseen, Teea Mäkelä hymyilee.

Ennen SM-koitosta hän ehti kilpailla muutamissa kisoissa. Jäyhän kanssa on pitänyt harjoitella eniten alastuloja kontaktiesteiltä. Koira kun tuppaa innoissaan helposti oikomaan mutkia ja hyppäämään esteeltä alas.

Teean kanssa se ei yleensä sinkoile ylimääräisiä, ja SM-radallakin sillä oli koko ajan katse ohjaajassa kuten kuuluukin.

Minna Juustovaara naurahtaa, että nykyään Jäyhä menee radalla paremmin Teean kuin hänen kanssaan. Se myös suhtautuu tähän kuin oman perheen jäseneen.

Teealla on nyt jännittävät ajat, sillä hän saa oman shetlanninlammaskoiran näinä päivinä. Myös sen kanssa on tarkoitus alkaa harrastaa agilityä.

Jatko Jäyhän kanssa on vielä auki. Juustovaara pystyy nyt terveytensä puolestaan treenaamaan sen kanssa myös itse.

– En tiedä jääkö minulle riittävästi aikaa kisata treenata ja molempien koirien kanssa, Teea Mäkelä miettii.

Hän harrastaa agilityn lisäksi myös telinevoimistelua. Lempäälän keskustassa asuva tyttö käy Hakkarin koulun seitsemättä luokkaa.

45Agility 1
Teea Mäkelä treeneissä Jäyhän kanssa. Kuva: Minna Juustovaara.
45Agility 2
Voittoisalla SM-radalla. Kuva: Jukka Pätynen.

Klikkaa alla olevaa videota ja näe Teea Mäkelän ja Jäyhä-koiran voittoisa taidonnäyte nuorten agilityn SM-kilpailuista.