”Että ihminen löytäisi voimavaransa”

– Terapeuttina tärkeintä on olla aidosti ja oikeasti kuulemassa, mitä ihminen kertoo tai mistä hänen olisi tärkeää puhua, toteaa lempääläläinen psykoterapeutti Jaana Pekkanen.

Monien mielikuva terapiasta on, että psykiatrin sohvaa kulutetaan vuosikausia. Pekkanen huomauttaa, että joskus yhdestäkin käynnistä voi olla jäsentävää apua.

– Ihmisten tilanteet ovat yksilöllisiä: joidenkin kohdalla muutamasta käynnistä voi olla merkittävä apu, toisten lapsuuden- ja elämänhistoria on ollut vaativampi kuin toisilla ja voi vaatia pidemmän ajan asioiden läpikäymiseen ja työstämiseen.

Psykoterapeutti auttaa ihmisiä löytämään uusia näkökulmia itsestään. - Ihminen voi vaikuttaa omaan elämänlaatuunsa hyvin paljon, muistuttaa Jaana Pekkanen. Kuva: Katariina Rannaste
Psykoterapeutti auttaa ihmisiä löytämään uusia näkökulmia itsestään. – Ihminen voi vaikuttaa omaan elämänlaatuunsa hyvin paljon, muistuttaa Jaana Pekkanen. Kuva: Katariina Rannaste

Jaana Pekkanen työskentelee Lempäälän kunnassa psykiatrian yksikössä terapiatyöntekijänä. Lisäksi hän on Lempäälässä ja Tampereella Kela-korvattavaa kuntoutusterapiaa antava psykoterapeutti. Syyskuusta lähtien Pekkasella on ollut työhuone yksityisessä MielenKiinto Oy -nimisessä yrityksessä Tampereen Aleksanterinkadulla, missä hän tarjoaa viiden muun alan ammattilaisen kanssa yksilö-, pari- ja perheterapiaa sekä työnohjausta. Joulukuussa Pekkanen valmistuu myös pariterapeutiksi.

– Haluan olla joustavasti tavoitettavissa, jotta ihmiset saisivat mahdollisimman pian apua, kun heillä on jokin akuutti tilanne tai he ovat valmiita käsittelemään asioitaan. Terapiapalveluita on tarjolla sekä Tampereella että Lempäälässä, koska toisille lähipalvelut ovat mieleisiä ja toisille taas etäisyys ja välimatka voi tehdä hyvää asioiden käsittelyn suhteen.

 

Vastaukset ihmisellä itsellään

Kolmekymppisten ikäryhmää on joskus puolileikillisesti kutsuttu terapiasukupolveksi. Asioita ei enää pidetä sisällä, kärsitä ja kestetä yksin hiljaa. Käännytäänkö terapeutin puoleen nykyään herkemmin?

– On nähtävissä, että terapia on ehkä suositumpaa jonkin ikäryhmän keskuudessa. Työssäni näen sen, että joillain nuorilla ihmisillä puuttuu välittävät vanhemmat tai muita tukea antavia aikuisia. Aiemmin perhesuhteet olivat läheisemmät, ja tuki tuli vanhemmilta tai sukulaisilta. Nyt ihmiset ovat aika yksin. He kaipaavat vahvistamista tai kannustamista, siis jonkun sanomaan, että kyllä sinusta on siihen ja kyllä sinä voit. Joskus pienelläkin kannustuksella ja ihmisen hyväksymisellä sellaisenaan on valtavan suuri merkitys.

Mutta onko terapia oikea paikka elämänhallintataitojen antamiselle? Pekkanen näkee, että terapian tarkoitus on myös sitä, ja sen tärkeä elementti on vahvistaa ihmisen pärjäämistä ja potentiaalia.

– Esimerkiksi työuupumuksesta kärsivän kanssa terapia on sen käsittelyä, millainen ihminen hän on ja mikä hänessä on sellaista, mikä altistaa hänet ottamaan liikaa vastuuta ja tekemään liikaa töitä. Ajatusta työstetään terapiassa niin, että ihminen oppisi tuntemaan itseään, löytämään omia voimavarojaan ja sen kautta myös omat rajansa.

Jaana Pekkanen kertoo olevansa psykoterapeuttina ratkaisukeskeinen, mikä tarkoittaa sitä, että hän pyrkii asiakkaan kanssa hakemaan käytännön keinoja oman elämän rakentamiseen. Mitä asiakas voisi käytännössä tehdä toisin, että muutos näkyisi omassa elämässä.

– Autan ihmisiä löytämään uusia näkökulmia itsestään. Selvitämme, millainen olisi hänen hyvä elämänsä, ja miten sitä voisi askel askeleelta tavoitella. Ihminen voi vaikuttaa omaan elämänlaatuunsa hyvin paljon.

Terapeutti luottaa ihmisen omaa oivalluskykyyn, hänellähän ne vastaukset ovat, terapeutti on vain väline niiden löytämiseen.