Pilatesta lasten hyväksi

Helsinkiin rakennettava uusi lastensairaala on saavuttanut 30 miljoonan euron keräystavoitteensa, mutta keräys jatkuu. Hanna-Kaisa Kivistö ohjaa tiistaina 9. joulukuuta pilatestunnin lastensairaalan hyväksi. Moision liikuntahallilla järjestettävälle tunnille osallistuminen on ilmaista, mutta halutessaan voi osallistua keräykseen.

Kyljet venyvät hyvän asian puolesta, kun Hanna-Kaisa Kivistön järjestämällä pilatestunnilla kerätään varoja Uusi Lastensairaala -hankkeelle. Kuva: Katariina Rannaste
Kyljet venyvät hyvän asian puolesta, kun Hanna-Kaisa Kivistön järjestämällä pilatestunnilla kerätään varoja Uusi Lastensairaala -hankkeelle. Kuva: Katariina Rannaste

– Tunti on alkeistunti, jolla haluan tutustuttaa pilates-harjoitteluun. Olen valinnut helppoja harjoitteita, jotta aloittelijatkin voivat tulla mukaan, Kivistö kertoo.

– Tunti pitää sisällään muun muassa hengitystä syventäviä sekä liikkuvuutta ja tasapainoa parantavia harjoituksia, joita tehdään seisten, istuen ja makuulla, hän selvittää.

Kaikille avoin tunti alkaa kello 18. Maksu suoritetaan joko digilippaaseen tai tilisiirtona viitenumerolla Tukiyhdistyksen tilille.

– Nuorisokahvila Enter tukee asiaa, sillä he luovuttivat minulle salivuoronsa. Vuorot Moision hallilla ovat muuten aivan varattuja. Teen myös Moision koulun kanssa yhteistyötä niin, että vedän pilatesta saman illan aikana myös koulun väelle, oppilaille ja vanhemmille.

 

Alaselkävaivat yleisiä

 

Tiistai 9. joulukuuta on pilates-menetelmän luojan Joseph Pilateksen syntymäpäivä. Hanna-Kaisa Kivistö innostui järjestämään tapahtuman Suomen Terveysliikuntainstituutti Oy:n heittämän haasteen myötä. Kivistö on Terveysliikuntainstituutin PhysioPilates-koulutuksen käynyt fysioterapeutti.

– PhysioPilateksessa pilatesharjoitteluun yhdistyy fysioterapeuttinen osaaminen.

Kivistö ohjaa Lempäälässä pilatesta Pirkan opistolla ja liikuntakeskus Parkissa toiminimellään. Päivätyönään hän toimii fysioterapeuttina Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöllä.

Alaselkävaivat ovat tyypillisimpiä vaivoja, kun tänä päivänä tehdään paljon päätetyöskentelyä. Liiallisesta istumisesta ja päätetyöstä aiheutuu myös niska-hartia-seudun kremppoja.

– Pilateksessa keskivartaloa stabiloivia eli rankaa tukevia lihaksia vahvistetaan ja kireitä lihaksia venytetään. Olen ohjannut ryhmiä kohta vuoden verran ja huomannut itsestäni, että alaselkäni on aiempaa paremmassa kunnossa. Olen aina liikkunut, mutta pilates on erilaisempaa kuin mikään muu liikunta.

– Erityisesti miehille pilates tekisi hyvää. He ovat yleensä naisia jäykempiä ja sinnittelevät itsekseen vaivojensa kanssa, Kivistö vinkkaa.