Virtanen jelppii kunnareita

Kari Virtanen toimii Ehtookodon puutyöryhmän ohjaajana. Palkakseen hän saa keskviikkoisin lounaan. Kuva: Erkki Koivisto

Kari Virtanen toimii Ehtookodon puutyöryhmän ohjaajana. Palkakseen hän saa keskviikkoisin lounaan. Kuva: Erkki Koivisto

Joulun aikaan moni muistaa läheisiään osallistumalla vaikkapa perinteiseen pelastusarmeijan joulupatakeräykseen, hieno homma ja hyvä niin. Lempääläläinen Kari Virtanen, 63, auttaa useammin, itse asiassa ison osan vuotta. Hän toimii syksystä jouluun ja loppiaisesta kesäkuulle Ehtookodon mielenterveyskuntoutujien puutyöryhmän vetäjänä.

Hän ei kutsu itseään vertaisohjaajaksi tai vapaaehtoistyöntekijäksi. Hän on Karina paikalla ja 2–4 hengen vahvuisen miesryhmän käytettävissä joka keskiviikko aamupäivisin kello kymmenestä kahteentoista. Ehtookodon teknisen työn tilassa ahertavaa ryhmää hän kutsuu muiden tapaan kunnariksi.

Linnunpöntöillä Poriin

Kari Virtanen laskee kotoaan tuomansa porakoneen käsistään. Talolla on omansa, mutta joskus on tarve käyttää kahta samanaikaisesti.

Morjesten vaihtamisen jälkeen työt jatkuvat siitä, mihin viime viikolla jäätiin. Touhua on kuin joulupukin pajassa: valmiina ja työn alla on lintulautaa ja -pönttöä, puunkantotelinettä ja lasten leikkijunaa. Nojatuoleja entisöidään. Sahataan ja vasaroidaan, liima tuoksahtaa ja juttu lentää.

Tuotekehittelyä harrastetaan. Virtanen ja tänä aamuna koko kunnariporukan puolesta Virtaselle joululahjan ojentanut Sami Heinisuo kehittelevät prototyyppivaiheessa olevaa, saunan lauteille asetettavaa niskatukea. Jos menee pieleen, syy on Virtasen, sillä mitat on otettu hänen niskastaan.

– Ihan mukava mies, Heinisuo toteaa ohjaajasta.

Pienehkössä pajassa on käsikäyttöisten lisäksi monenlaisia sähkötyökaluja: lehtisaha, vannesaha ja uusi pylväsporakone. Mallikappaleista otetaan ahkerasti mittoja, kun uutta tuotetta työstetään.

– Täällä tarvittaisiin vähän jelppiä.

Näistä tarveaineista syntyy lasten puinen leikkijuna. Kuva: Erkki Koivisto

Näistä tarveaineista syntyy lasten puinen leikkijuna. Kuva: Erkki Koivisto

– Kari, tuleeko tämä näin?

Virtanen pyörii hyrränä ympäriinsä, ohjaa, antaa mittanauhaa ja käy sovittamassa osia toisiinsa. Pitkän puutavaran käsittelyssä miehet auttavat toinen toisiaan.

– Ei se mitään. Puuta riittää ja uutta kasvaa, Virtanen sanoo, kun vannesaha tuottaa vähän vinoon sahattua junanpyörää.

Puutyöryhmän valmistamia tuotteita myytiin hiljattain Ehtookodossa pidetyissä myyjäisissä. Tuotto menee kunnareiden virkistyskassaan. Viime kesänä sen turvin tehtiin matka Poriin. Turkka Helminen sanoo, ettei sitä pidä sekoittaa kuntaliitosten yhteydessä syntyneeseen Raaseporiin.

– Ei niin. Raasepori on Etelä-Suomessa ja Pori kuuluu Satakuntaan, Virtanen selventää.

Miehissä mietitään, mitkä kunnan Raaseporiksi yhdistyivätkään. Yksi oli Tammisaari, mutta mitkä olivat ne muut?

Puutyöryhmän valmistamia linnunpönttöjä myytiin hyvin Ehtoodon joulumyyjäisissä. Kuva: Erkki Koivisto

Puutyöryhmän valmistamia linnunpönttöjä myytiin hyvin Ehtoodon joulumyyjäisissä. Kuva: Erkki Koivisto

Metallimies puutöissä

Virtasen edeltäjänä toiminut edellinen vertaisohjaaja oli mielenterveyskuntoutuja itsekin. Kun hänen kuntoutuksen tarpeensa poistui, jätti hän myös puutyöryhmän. Paikka vapautui.

– Jäin eläkeputkaan vuonna 2010. Lempäälä-opiston vetäjä Raili Reini tiesi, että olen vapaaherrana ja kysyi tähän hommaan, sanoo nyt jo eläkkeellä oleva Kari Virtanen, joka teki pitkän uran metallihommissa Tampereella Valmetin lentokonetehtaalla, viimeksi työnjohtajana.

Kari Virtanen on kuulunut Ehtookodon johtokuntaan. Ura sillä saralla loppuu kuitenkin vuodenvaihteessa, sillä hänelle tulevat niin sanotusti vuodet täyteen. Puutyöryhmässä hän kuitenkin aloittaa taas loppiaisen jälkeen.

– Jos totean ensi kevään jälkeen, etten enää jatka ohjaajana, en osaa sanoa, onko tähän ketään tilalleni tulossa, sanoo Virtanen arvellen, että vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet voivat kernaasti ottaa yhteyttä Ehtookotoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?