Uusi vuosi, uusi ilme

Uusi vuosi on alkanut ja jotakin uudistamista tarvitsisit sinäkin, kertoo peili aamulla. Routaisen hiekkatien värinen tukka on kasvanut liian pitkäksi eikä asetu enää millään pidikkeillä tyystimpään kuosiin. Paras lähteä muuttumaan. Suuntaan lempääläläiseen ekohoitolaan ja annan Matee Ecosalonin ekokampaaja Aleksandra Aallolle ja ekokosmetologi Kredi Tunderille vapaat kädet. Tampereentiellä, entisissä Ståhlbergin kahvilan tiloissa toimivan hoitolan palveluihin kuuluu muun muassa tyylinmuutos.

– Mitä jos leikattaisiin olkapäille? Tätä voisi keventää, kun massaa on niin paljon, aloittaa Aleksandra Aalto.

– Laitetaan väri, joka on lähellä omaa väriäsi, mutta sellainen, jossa on syvyyttä. Lämpimät sävyt sopivat sinulle, hän visioi.

Aleksandra selvittää vielä hiustenhoitotottumuksiani ja asia alkaa olla sitä myöten selvä; paksua kuontaloa on kevennettävä ja kuivat latvat on leikattava. Siitä sitten vain viitta päälle ja sakset suihkimaan.

 

Kasvijauhon pitää antaa vaikuttaa

Hiussuortuvia tippuu lattialle tasaisesti, eikä tässä ole mitään uutta, mutta seuraava vaihe ei mene niin kuin joskus aiemmin kampaamokäynneillä on ollut tapana. Aalto tuo lasipurkin, jossa on hienoksijauhettua pulveria.

Kasviväri on pigmenttipitoista kasvijauhoa. Kuva: Katariina Rannaste
Kasviväri on pigmenttipitoista kasvijauhoa. Kuva: Katariina Rannaste
Hiukset värjätään kasviväristä ja lämpimästä vedestä tehdyllä tahnalla. Kuva: Katariina Rannaste
Hiukset värjätään kasviväristä ja lämpimästä vedestä tehdyllä tahnalla. Kuva: Katariina Rannaste

– Tämä on sekoitus hennaa, indigoa ja amlaa, pigmenttipitoista kasvijauhoa, Aalto selvittää.

Siitä ja lämpimästä vedestä tehdään tahna, jolla hiukseni värjätään. Vedenkeittimen kohahdusta ja muutamaa vispilän pyöräytystä myöhemmin Aalto näyttää uudelleen hiusväriäni: vihreää puuroa. Saa nähdä, alkaako vuosi todella nuorekkaalla, vihreällä moodilla, aprikoin mielessäni.

– Väri saa olla päässä aika kauan, vaikutusaika voi olla jopa kaksi tuntia. Mitä hitaammin sen antaa vaikuttaa, sitä tummempi ja intensiivisempi on lopputulos. Väri syvenee muutamien päivien kuluessa ja tehostuu useammilla värjäyskerroilla, Aleksandra toteaa.

Kiireetöntä hommaa siis, mutta nyt ei minulla ole aikaa, joten tyydyn kevyempään käsittelyyn.

Aalto sivelee ja hieroo värimassan hiuksiin. Kasviväreillekin voi olla allerginen, mutta ainakaan minua tahna ei kirvele tai kutita. Päänahkaa vasten levittyvä tahna tuntuu vain viileältä.

 

Uusi ilme yllättää

Värin vaikuttaessa Kredi Tunder aloittelee meikkausta. Luvassa on biosertifioidulla luonnonkosmetiikalla tehty juhlameikki. Ensin muutama kysymys ihonhoitotavoistani ja arvio on jälleen selvä: iho on kuiva. Kredi lähtee ihon kosteutuksesta ja panostaa pohjustukseen.

Pensselit ja sudit käyvät, mutta jälki on itselle täysi arvoitus.

Väri pestään hiuksista. Pesuun menee tavanomaista kauemmin, sillä tahna on synteettisiin aineisiin verrattuna eri tavalla kiinnittynyt, siis puuro on tiukemmassa.

Sitten viimeiset lämpöraudan ja ripsivärin pyöräytykset ja on aika paljastaa tulos. Peilistä katsoo erilainen minä; tukka on lyhentynyt reippaasti, vaihtunut pähkinänruskeaksi ja ilme kirkastunut. Pää tuntuu kevyeltä ja mieltäkin hemmotteluhetki nostattaa. Parin päivän ajan hiukset tuoksuvat jollekin maanläheiselle ja kesäiselle, ehkä saunavastalle.

Ennen… Kuva: Aleksandra Aalto
Ennen… Kuva: Aleksandra Aalto
… ja jälkeen. On siinä eroa.
… ja jälkeen. On siinä eroa. Kuva: Aleksandra Aalto