Liukkailla lipsuttelu voi jumiuttaa selän

Ilma on kylmä ja tiet jäässä. Hiekoittamattomilla poluilla ja kävelyteillä tepsuttelu tuntuu ennen pitkää kropassa. Selkä voi kipeytyä kuin olisi sivakoinut liian lipsuvilla suksilla.

Ei siis ihme, että talvi ja liukkaus näkyy hierojien työssä.

– Jalkojen tai lonkan seudun lihakset, pakarat tai alaselkä voivat kipeytyä liukkailla, kun teputetaan menemään lyhyillä askelilla, urheiluhieroja Riku Sipilä muistuttaa. Kuva: Katariina Rannaste
– Jalkojen tai lonkan seudun lihakset, pakarat tai alaselkä voivat kipeytyä liukkailla, kun teputetaan menemään lyhyillä askelilla, urheiluhieroja Riku Sipilä kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

– Kun teputetaan menemään lyhyillä askelilla jäykkää pingviinikävelyä, jännitetään koko pakettia. Väkisinhän kroppaa jännittää, jos on liukasta. Silloin jalkojen tai lonkan seudun lihakset, pakarat tai alaselkä voivat kipeytyä, urheiluhieroja Riku Sipilä kertoo.

– Asiakkaaksi tulee heitäkin, jotka ovat kaatuneet ja hakevat hoitoa siihen. Joitakin venähdyksiä voidaan lievittää, mutta ainahan kipu ei ole lihaksessa, kun on kaatunut. Mustelmat paranevat vain ajan kanssa.

Paitsi jäykkä askellus, voi kehon kipeytymiseen vaikuttaa myös kylmyys.

– Paljon liikkuville kylmä voi aiheuttaa jänne-lihasalueen jumitusta. Kylmillä keleillä ihmisillä on myös tapana nostaa hartiat korviin, ja siinähän ne jumiutuvat. Kannattaa muistaa, ettei pakkaseen lähde kylmiltään ja että lämpöisenä pitää pysyä, Sipilä muistuttaa.

Neljä kymmenestä on kaatunut

Liikenneturvan joulukuussa teettämän kyselyn mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta on liukastunut tämän tai viime talven aikana. Liukkaus aiheuttaa siis joka talvi kymmeniätuhansia kaatumisia. Lihaskunto- ja tasapainoharjoittelu voi auttaa pystyssä pysymiseen.

– Etenkin iäkkäämmille ihmisille hyvää tasapainoharjoittelua on seisoa yhdellä jalalla tyynyn päällä, urheiluhieroja Virva Pulkkinen vinkkaa.

Hyvän tasapainon lisäksi varustautua voi kunnollisilla kengillä ja kenkiin kiinnitettävillä liukuesteillä. Jalkahoitaja Sari Nybergin mukaan tärkeää olisi kiinnittää huomiota kenkien hengittävyyteen.

Myös jalkojen hyvinvointi on talvella koetuksella. Kuva: Katariina Rannaste
Myös jalkojen hyvinvointi on talvella koetuksella. Kuva: Katariina Rannaste

– Jalat voivat hautua talvikengässä. Toisilla taas talvi kuivattaa jalkoja. Jalat voivat kärsiä kuivuvasta ihosta ja kovettumista. Rasvauksen merkitystä ei voi koskaan liioitella, Nyberg painottaa.

Kolme yrittäjää saman katon alla

Virva Pulkkinen avasi viime toukokuussa Pirkanmaan Hierontapalvelut -yrityksen toisen toimipisteen Sääksjärvelle. Pulkkinen itse työskentelee Pirkkalassa ja urheiluhierojat Johanna Salomaa ja Riku Sipilä tekevät Sääksjärvellä hieronnan lisäksi kinesioteippausta, intialaista päähierontaa ja kuumakivihierontaa.

Kaksikko jakaa tilat Sari Nybergin kanssa, joka avasi tammikuussa samoissa tiloissa Luomuvarvas-nimisen vyöhyketerapia- ja jalkahoitolan. Nyberg tekee perusjalkahoitojen ja hemmotteluhoitojen lisäksi koti- ja laitoskäyntejä.

hieronta1
Riku Sipilältä ja Virva Pulkkiselta (kesk.) pyydetään useimmiten apua niska-hartia alueen ongelmiin. Iso osa Sari Nybergin työstä on jalkaongelmia ehkäisevää ja jalkojen toimintaa ylläpitävää hoitoa. Kuva: Katariina Rannaste

Asiakkaat ovat Pulkkisen mukaan jo kiitettävästi löytäneet tiensä uuteen palveluyritykseen. Paikan keskeinen sijainti S-marketin liikekeskuksessa on edesauttanut asiaa.

– Asiakkaita tulee Tampereelta asti, koska tänne pääsee bussin ykkösvyöhykkeen kertamaksulla, Sari Nyberg kertoo.

Tilojen jakamisesta usean yrittäjän kesken on myös etua.

– Tässä on kolme yrittäjää saman katon alla. He tuovat asiakkaita toinen toisilleen, ja asiakas saa enemmän palvelua. Asiakas tulee palvelluksi päästä varpaisiin, Virva Pulkkinen toteaa.