Kuntoon myös korvien väli

– Tällaistako jälkeä minun kädestäni tulee, 69-vuotias Lelle Niemelä toteaa puolileikillään.

– Kun työt on nostettu seinälle, ne eivät vaikutakaan tuhruilta. Ne ovat muuttuneet jotenkin erilaisiksi, kun ne ovat toisten joukossa seinällä. Ehkä voisin pinnistää ja tehdä lisää, Niemelä pohtii tyytyväisenä.

Kulttuurikeskus PiiPoossa 28. tammikuuta järjestetyissä kuvataidenäyttelyn avajaisissa osa taiteilijoista oli ensimmäistä kertaa tehnyt itse taidetta.

PiiPoo laajensi syksyllä toimintaansa koskemaan ikäihmisiä. Kulttuurikalenteri 60+ -kokonaisuuden puitteissa ikäihmisille on järjestetty kauppakeskuskävelyjä, musiikki-, kuva- ja sanataidetuokioita, kevytliikuntaa sekä annettu apua tietokoneongelmiin yhteistyössä tamperelaisen ATK Seniorit Mukanetin kanssa.

– Olemme kokeilleet myös sirkusjuttuja ja mieheni olikin aika hyvä nuorallakävelyssä, lempääläläinen 66-vuotias Eeva Helldán naurahtaa.

– Ideana on ollut järjestää toimintaa, johon monenkuntoisten ihmisten on mutkatonta osallistua ilman ilmoittautumisia tai sitoutumisia. Toiminta vastaa aika paljon sitä, mitä olemme PiiPoossa halunneet lasten kanssa kehittää, PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu kertoo.

kulttuurikalenteri2
– Opettaja Anne Lehtelä on vienyt meitä vanhaan ja uuteen taiteeseen ja eri tekniikoihin. Kiehtovaa on ollut, toteavat Eeva Helldán (vas.) ja Lelle Niemelä. Kuvataideryhmän ja Leikkiä kynällä -sanataideryhmän töitä on esillä PiiPoossa 28. helmikuuta asti. Kuva: Katariina Rannaste

Neuvottelut kunnan kanssa käynnissä

Kulttuurikalenterin toiminnalle haetaan jatkoa. Kulttuurikalenteria on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö Tapako-hankkeen kautta. Nyt neuvotellaan Lempäälän kunnan kanssa, olisiko se valmis ostamaan Kulttuurikalenterin palveluja. Pilvi Kuitu on jatkon suhteen toiveikas.

– Selvitämme, voisiko tämä synnyttää kahden tai useamman toimijan yhteisen toimintamuodon.

– On varmasti kunnankin intresseissä, että avointa toimintaa senioreille on tarjolla. Lempäälässä on jo aika paljon liikunnallista ohjelmaa ikäihmisille. Meidänkin toiminnassa liike on vahvasti mukana, mutta tämä on myös tällaista korvien välin kuntoutusta, Kuitu toteaa.

– Aktiivisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä tukevilla palveluilla pystytään varmasti saamaan vuosia lisää kotona asumiseen.

Varmaa on jo, että Kulttuurikalenterin tähän mennessä suosituin toimintamuoto saa jatkoa.

– Ideapark ja Ideaparkin kauppiasyhdistys ovat taanneet, että kauppakeskuskävelyt jatkuvat pääsiäiseen asti joka tiistaiaamu, tuottaja Susanna Ihanus kertoo.

”Laitoshuolto vasta maksaa”

susanna ja pilvi
Hyvä syy lähteä sohvalta. Muun muassa sellaista palautetta Susanna Ihanus (vas.) ja Pilvi Kuitu ovat saaneet Kulttuurikalenterin asiakkailta. Kuva: Katariina Rannaste

Kauppakeskuskävelylle Ideaparkin käytäville on parhaimmillaan osallistunut yli 50 henkeä. Parin kilometrin reippailun jälkeen on järjestetty musiikkituokioita. Pilvi Kuidun mukaan Kulttuurikalenteripilottiin haluttiin koota monipuolisesti erilaisia sisältöjä.

– Olemme yrittäneet kartoittaa keinoja hyvinvoinnin tukemiseen, Pilvi Kuitu kertoo.

– Sosiaalinen puoli on tosi tärkeä. Esimerkiksi kauppakeskuskävelyillä käy hyväkuntoisiakin ihmisiä. Liikunta ei ole heille pääjuttu, vaan se, että he näkevät muita ihmisiä, Susanna Ihanus toteaa.

Eeva Helldán ja Lelle Niemelä yhtyvät näkemykseen. Porukassa on ollut mukavaa.

– Kiinteää yhteisöä ei ole ehtinyt syntyä, mutta välitöntä keskustelua kylläkin, Niemelä toteaa.

– Mieheni ja minä emme ole alkuperäisiä lempääläläisiä ja työelämä on jäänyt toiselle paikkakunnalle. Täällä on ollut mukavaa seuraa, Eeva Helldán kertoo ja lisää:

– Ihmettelen, jos tällaiseen toimintaan ei löydy rahoja, kun nyt puhutaan niin paljon vanhushuollosta. Pidemmän päälle tällaisella on tervehdyttävä vaikutus. Sittenhän vanhushuolto vasta maksaa, kun ollaan laitoskunnossa.