Pinkillä rollaattorilla oloneuvokseksi

Airi Kivelä rullaili eläkkeelle pinkillä rollaattorilla. Eläkepäivillään hän keskittyy kolmeen lapsenlapseensa. Suunnitelmissa on myös palata Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosaston toimintaan.
Airi Kivelä rullaili eläkkeelle pinkillä rollaattorilla. Eläkepäivillään hän keskittyy kolmeen lapsenlapseensa. Suunnitelmissa on myös palata Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosaston toimintaan. Kuva: Katariina Rannaste

Kun Lempäälän terveysaseman pitkäaikainen terveydenhoitaja Airi Kivelä jäi eläkkeelle, järjestivät työkaverit hänelle yllätyksellisen työpäivän, josta ei riehakkuutta puuttunut.

Juhlapäivä alkoi Airin kotiovelta, jonne työkaverit toivat pinkein karvanopin ja virkatuin kukkasin varustetun vaaleanpunaisen rollaattorin, jolla Airi rullaili terveysasemalla keskiviikon. Päivän aikana hänelle tehtiin erinäisiä testejä eläkkeellejäämiskyvystä. Lääkärinlausuntojakin saatiin.

Airi Kivelä on työuransa aikana tehnyt merkintöjä lasten kasvusta ja kehityksestä yhteen jos toiseenkin neuvolakorttiin. Osuvaa olikin, että työkaverit olivat Airin viimeisinä työpäivinä taiteilleet hänelle oman terveyskortin, johon kirjattiin:

”Toimii yhteistyössä mallikkaasti, ei juuri arkaile tai ujostele. Juttelee kertovasti ja kuvailee niitä näitä. Näppäryyttä löytyy. Tekee toimensa vikkelästi ja viipymättä. Näkö ja kuulo iänmukaiset. Reipas ja rehti eläkeläinen!”

Päivän aikana ei turhia jäykistelty, sillä työkaverit tuntevat Airin luonteenlaadun.

– Tämän sorttinen työ on pitänyt virkeänä ja elinvoimaisena. Olen aina myös ollut suora ja valoisa luonnoltani, eikä tässä työssä pärjäisikään, jos olisi kovin tiukkapipoinen, maaliskuussa 62 vuotta täyttävä Airi Kivelä toteaa.

Akuliina-ryhmät Lempäälän ylpeys

Airi Kivelällä on takanaan 34 vuoden työura Lempäälän terveyskeskuksessa. Kylmäkoskelta lähtöisin oleva Kivelä tuli taloon vuonna 1981 joulukuussa työskenneltyään sitä ennen Toijalassa työterveyshuollossa, Valkeakoskella sisätautipuolella ja ensiavussa sekä Taysissa kirurgisella teho-osastolla.

Moni asia on kolmessa vuosikymmenessä muuttunut neuvolatyössäkin. Kivelän mukaan on menty niin eteenpäin kuin otettu takapakkia. Työ on tänä päivänä asiakkaan sijasta entistä tietokonelähtöisempää. Yhteistyö päiväkodin kanssa oli aiemmin tiiviimpää ja kotikäyntien vähentämistä on välillä väläytelty, Kivelä harmittelee.

– Kotikäynneistä ei kannata luopua. Kuinka erilaista onkaan vanhempien kanssa jutella kotiympäristössä kuin neuvolassa. Kotikäynnit vievät aikaa, mutta ne ovat hyvä alku tulevalle työlle. Vauvan synnyttyä edessä on kuusi vuotta yhteistyötä perheen kanssa.

– Olen nähnyt myös paljon väsyneitä vanhempia. Perheillä ei ole ketään, keltä pyytää apua, kun isovanhemmat ja sukulaiset asuvat kauempana. Kodinhoitoapua saa ja sitä pitää pyytää silloin, kun tarvetta on, hän rohkaisee.

Hyvää Airi Kivelän mukaan nykyajassa on, että rokotusohjelmien myötä vakavat tarttuvat taudit ovat vähentyneet. Nykyään isätkin osallistuvat lasten neuvolakäynteihin. Neuvolan puoleen osataan myös kääntyä ja käyttää neuvolapalveluita.

– Lempäälän ylpeys ovat vuosien varrella kehitetyt Akuliina-vertaisryhmät ensisynnyttäjille ja heidän vauvoilleen. Vertaistuen merkitys äideille on valtava.

Tämän hymynaaman tuntee moni. Eikä varmasti vieras ole neuvoloissa jaettu iloinen julistekaan. Kuva: Katariina Rannaste
Tämän hymynaaman tuntee moni. Eikä varmasti vieras ole neuvoloissa jaettu iloinen julistekaan. Kuva: Katariina Rannaste

Vävypoika tutuksi jo vauvana

Moni Lempäälässä tuntee Airi Kivelän. Onhan hän nyt hoitanut äitiysneuvolassa niitä äitejä, joita on hoitanut aikanaan lastenneuvolassa.

– Vävypoikanikin, kahden lapsenlapseni isä käveli 1-vuotistarkastuksessaan syliini.

– Minulla on jopa työkaverina henkilö, jota olen käynyt katsomassa, kun hän on syntynyt. Näin ne vuodet täyttyvät.

Eläkkeelle Airi Kivelä jää hyvillä mielin. Hänellä on ollut hauskoja ja vaativia tehtäviä.

– Koskaan en ole kyllästynyt syntymän ihmeeseen. Vauva neuvolan hoitopöydällä on joka kerta samanlainen ihme.