Aktiivista YK-viikkoa vietettiin Vesilahden yläasteella

Tuuli Salmia (vas.), Elina Hoppu ja Lotta Pesonen valmiina rauhanmarssille.
Tuuli Salmia (vas.), Elina Hoppu ja Lotta Pesonen valmiina rauhanmarssille.

Yhdistyneet kansakunnat täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Sen kunniaksi Vesilahden yläasteella vietettiin 2.-6. maaliskuuta YK-viikkoa. Joka päivälle oli varattu teemanmukaista, leikkimielistä ja kiinnostavaa tekemistä. Sen lisäksi oli koko viikon kestävä visailu, kun ympäri koulua oli kiinnitetty QR-koodeja ja kysymyksiä. Aikaisemmin syksyllä jokaiselle oppilaalle oli nimetty yksi valtio, johon oli tarkoitus tutustua ja tehdä sen pohjalta työ. Maanantai alkoikin pienissä ryhmissä omien valtiotöiden esittelyllä.

Tiistaina ohjelmassa oli erityinen vieras kertomassa elämästään Papua-Uusi-Guineassa. Pienissä ryhmissä kuulimme suomenkielisen esityksen muun muassa kirjakielen luonnista ja arjen vaaroista kehitysmaassa.

Keskiviikkona oli ”Wear a flag-day”. Oppilaat ja opettajat inspiroituivat maiden lipuista niin pukeutumisessa kuin kasvomaalauksissa. Ruokavälitunnilla oli mahdollisuus osallistua toimintavälitunneille opettajien järjestämiin pisteisiin. Mukana oli muun muassa pienelokuvafestivaalia, teetä intialaisittain ja lattaritanssin alkeita.

Torstaina yläasteen oppilaat nostivat kylttinsä ilmaan ja lähtivät marssimaan rauhanmarssia läheiselle kaupalle. Matkalla huudeltiin ajankohtaisista epäkohdista kertovia sloganeja. Mukaan pääsivät myös ulkopuoliset. Iltapäivällä auditorioon kokoonnuttiin viettämään leikkimielistä YK:n yleiskokousta siten, että jokainen oppilas ja opettaja edustivat omaa valtiotaan. Kokouksessa kuultiin puheita, äänestettiin asioista ja kaikki käytiin täysin kuten oikeassa YK:n kokouksessa. Viimeisillä tunneilla kuultiin jälleen yhtä vierailijaa, tällä kertaa itse YK-liitosta.
Perjantaina käytiin aamunavauksen merkeissä viikkoa läpi ja palkittiin QR-koodivisan voittajat. Iltapäivällä katsottiin aiheeseen liittyvää elokuvaa saaden viikko päätökseen.

Viikon tarkoitus oli ihmetellä, oppia, kokea, ajatella ja fiilistellä, eikä varmasti käsite YK jäänyt vieraaksi.
Emilia Suonsivu 9B