Mustavalkoinen ruutulauta ja 16 nappulan armeija. Shakki herättää vahvoja mielikuvia. Se muun muassa mielletään monimutkaiseksi aikuisten peliksi, mutta Sääksjärven koulun luokanopettaja Heli Kurkisuo on toista mieltä. Perusteet voi oppia jo hyvin nuorena.
– Olen nähnyt, kuinka 1.–6. luokkalaisten turnauksen voitti pieni ekaluokkalainen, joka ei osannut edes lukea. Shakin sisäistäminen ei vaadi lukutaitoa, huomauttaa neljättä vuotta 1.–3. luokkalaisille shakkikerhoa vetävä Kurkisuo.
Millainen peli shakki sitten on lempääläläisten shakkitaitureiden Konsta Jaakkolan, 9, Johannes Taubertin, 8, ja Eino Laukkasen, 7, mielestä? Nuoret pärjäsivät hyvin hiljattain järjestetyissä Tampereen seudun koulujoukkueiden shakkikisoissa.
– Shakki on ajattelupeli ja tavallaan tuuripelikin, jos vastustaja ei huomaa tekemisiäsi, Eino toteaa.
– Minusta shakista tuuri on kaukana. Se on taitopeli ja sitä pitää harjoitella. Jos haluat tulla siinä hyväksi ja menestyä, harjoittelet paljon, Konsta miettii.
– Shakki vaatii keskittymistä. Ensin kannattaa katsoa, miten vastustaja siirtelee nappuloitaan ja sitten tehdä omat siirtonsa, kertoo Johannes.
Koulujen shakkimestaruusmittelö järjestettiin Amurin koululla Tampereella 22. maaliskuuta. 1.–3.-luokkalaisten sarjassa Sääksjärven shakkijoukkue voitti hopeaa ja Kuljun koulun joukkue tuli kolmanneksi. 4.–6.-luokkalaisten sarjassa oli Kuljun joukkueen sijoitus kolmas, ja yläkoulujen sarjassa mestaruus meni Moisioon. Mukana oli 162 koululaista 37 eri koulusta.
Konsta Jaakkola ja Johannes Taubert voittivat lisäksi omien pöytiensä kultaa.
Poikien joukkueessa pelasi myös akaalainen Aurora Lappi, sillä joukkueen neljäs varsinainen jäsen oli estynyt.
Shakissa käänteet yllättävät
Konsta Jaakkolan, Johannes Taubertin ja Eino Laukkasen viehtymys shakkiin syttyi varhain. Konsta aloitti shakkikerhossa neljä vuotta sitten, Johannes kaksi vuotta sitten ja Eino noin vuosi sitten, mutta tuntumaa peliin he olivat ottaneet jo aiemmin kotona. Konstan ja Johanneksen lajin pariin ohjasivat heidän isänsä.
– Isä opetti pelaamaan aika nuorena. En edes muista, minkä ikäisenä. Olen kai pelannut niin kauan kuin muistan, Konsta arvelee.
– Isä opetti lajia minulle pienenä, sillä hän oli aikoinaan ollut oman koulunsa shakkikerhon pitäjä, Johannes kertoo.
Vaikka ajatus ryhtyä harrastamaan oli isien, pojat vakuuttavat harrastuksessa olevan omaakin innostusta mukana.
Einolla lajin pariin päätymisessä oli sattumalla sijansa.
– Löysin shakin kotoa. Olin kaivelemassa kaappeja etsiäkseni lautapelejä ja löysin sen vähän kuin vahingossa.
Nykyisin pojilla kuluu aikaa shakin parissa muutamia tunteja viikossa. Konsta ja Johannes pelaavat koulun shakkikerhon lisäksi viikottain tamperelaisessa shakkikerho Tammer-Shakissa.
Mielenkiintoisen shakista tekee heidän mielestään sen taktisuus. Pelissä tapahtuu myös paljon jännittäviä käänteitä.
– Se on kiehtova laji, koska siinä on niin paljon mahdollisuuksia. Ensimmäinen siirto on helppo tehdä, mutta se voi ratkaista paljon. Pelitaito tulee vain pelaamalla, Konsta toteaa.
Poikien joukkueella on kohta jälleen uusi turnaus edessä, sillä menestymällä koulujoukkueiden shakkikisoissa nuoret pääsivät huhtikuun loppupuolella järjestettäviin koulujoukkueiden SM-kisoihin.
Onko nuorten tavoitteena tulla shakkimestareiksi?
– Ehkä, Konsta miettii.
– On, Eino näkee.
– Yhtä hyväksi kuin mestaritason pelaaja Mika Karttunen, Johannes haaveilee.