Kevät tuo vipinän tilitoimistoihinkin

Anne Kuronen ja Marja-Liisa Leimu ovat saaneet toisiltaan apua ja rohkaisua yrityksensä perustamisessa. – Meillä on työkokemusta erilaisista asioista, joten täydennämme toinen toistamme, Leimu kertoo. Kuva: Katariina Rannaste
Anne Kuronen ja Marja-Liisa Leimu ovat saaneet toisiltaan apua ja rohkaisua yrityksensä perustamisessa. – Meillä on työkokemusta erilaisista asioista, joten täydennämme toinen toistamme, Leimu kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Kevät tunnetusti tietää kiirettä rengasliikkeissä ja taimistoissa, mutta työsuman se saa aikaan muillakin aloilla. Tilitoimistoissa kevät on vuoden kiireisintä aikaa.

– Kevät on varmaan joka tilitoimistossa hektisin, vahvistaa kirjanpitäjä Anne Kuronen, joka avasi kollegansa Marja-Liisa Leimun kanssa syyskuussa Lempäälään uuden tilitoimiston, Kanavan Tilipalvelu Oy:n.

Kiireet painottuvat kevääseen, koska tilinpäätöksen tekeminen alkaa monissa yhtiöissä pian vuodenvaihteen jälkeen, ja tilinpäätösten valmistuttua on tilintarkastusten aika.

– Teemme tilinpäätöksiä ja veroilmoituksia yrittäjille läpi vuoden, mutta esimerkiksi suurin osa veroilmoituksista jätetään tavallisimpaan ilmoitusaikaan, eli maalis- ja huhtikuun lopussa.

– Tammikuussa tehdään vuosi-ilmoitukset osingoista ja palkoista, Kuronen kuvaa.

Työn suolana asiakkaiden kirjo

Aiemmin samassa tilitoimistossa töissä olleista Anne Kurosesta ja Marja-Liisa Leimusta alkoi tuntua yhteensä 40 kirjanpitoalalla eletyn vuoden jälkeen, että se tie oli kuljettu loppuun. Suunnanmuutos tuntui välttämättömältä ja yrittäjyydestä tuli varteenotettava vaihtoehto.

– Molemmille tuli tunne, että jotain muutosta täytyy saada elämään, Leimu kertoo.

– Tällä alalla tehdään pitkää päivää ja kyllä siihen rupesi vähän väsymään. Päivät venyivät pitkiksi ja välillä lauantaitkin päälle. Yrittäjinä voimme itse päättää, minkä pituisia päiviä teemme, Kuronen toteaa.

Yrittäjyys oli kaksikolle luontevaa siinäkin mielessä, että yrittäjäperheissä kasvaneet Anne Kuronen ja Marja-Liisa Leimu ovat läheltä nähneet yritystoiminnan haasteet ja mahdollisuudet.

– Molempien kotiväki on ollut täysillä mukana, heidän kannustuksensa on ollut mukava asia, Kuronen toteaa.

Kanavan Tilipalvelu Oy sijaitsee Tampereentie 18:ssa, entisen Siwan paikalle rakennetun kerrostalon kivijalassa.

Naiset tekevät muun muassa kirjanpitoa ja hoitavat siihen liittyviä ilmoituksia verottajalle sekä hoitavat palkanlaskennat, ostoreskontrat ja myyntilaskutukset. Asiakkaana on niin pieniä toiminimiyrittäjiä kuin osakeyhtiöitä.

– Olemme puolen vuoden aikana päässeet tutustumaan uusiin asioihin. On eri asia olla yhdessä firmassa töissä ja tehdä sen firman kirjanpitoa kuin toimia yrittäjänä. Tässä tutustuu moneen toimialaan, Kuronen kertoo.

– Työn suola on, että pääsemme tutustumaan erilaisiin yrittäjiin ja siihen mitä he tekevät, Leimu toteaa.