Sima, tippaleivät, nakit ja perunasalaatti sekä sillivoileipä kuuluvat ehdottomasti vappuun eikä niitä vappupöydän runkona pidä unohtaa. Kevään tulon, työläisten (nykyään kaikkien muidenkin puolueiden), opiskelijoiden ja ennen kaikkea 700-luvulla eläneen baijerilaisen abbedissa Valburgin nimipäiväjuhlaa voi juhlistaa vähän tuunatummallakin kattauksella.
Vapun menuun, suosittelemme aperitiiviksi kesäkuumalle raikasta ja maistuvaa Hugo Spritz -cocktailia, illanistujaisten tai vappuaamun suolapalaksi kalapiiraita eli rastekaisia sekä jälkiruuaksi ja muuten vain kuohujuoman kyytipojaksi Romanovin mansikoita. Ne, joiden mielestä ilonpito ilman viinaa on teeskentelyä, voivat digestiiviksi kokeilla – omalla vastuullaan – Long Island jääteen muunnelmaa, sääret vääräksi vetävää Wrong Island -jääteetä.
Kokille essu päälle, serpentiiniä kaulaan, ylioppilaslakki päähän ja radiosta soimaan Hervannan teekkareiden Rakkauden vappuradio, 101,6 MHz. Nämä vapun herkut syntyvät käden käänteessä. Jos eivät täksi, niin ensi vapuksi.
Hugo Spritz
jääkuutioita
2 cl seljankukkasiirappia tai -mehutiivistettä
7 cl kuohuviiniä
5 cl soodavettä
muutama tuore mintunlehti
Sekoita ja kaada jäiden päälle kauniiseen lasiin. Lisää pinnalle pari mintunlehteä.
Kalapiiraat eli rastekaiset
Taikina:
3 dl jääkylmää vettä
1 tl suolaa
25 g hiivaa
1 muna
150 g voita
noin 750 g vehnäjauhoja
Täyte:
tuoretta lohta pieninä paloina
keitettyä irtojyväriisiä
hienonnettua sipulia voissa haudutettuna
suolaa
mustapippuria
hienonnettua tilliä
voisulaa
kylmäsavu- tai graavilohiviipaleita
Taikinaan tulevat ainekset sekoitetaan keskenään Voi lisätään pehmitettynä.
Taikina kohotetaan huoneenlämmössä hyvin peitettynä.
Taikinasta kaaviloidaan noin 8 cm:n läpimittaisia levyjä, joiden keskelle pannaan kerroksittain täytteen aineksia niin, että kalaviipale tulee päällimmäiseksi.
Piirakat suljetaan ja ladotaan uunipellille saumapuoli alaspäin.
Piirakat voidellaan runsaalla voisulalla ja paistetaan uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Valmiiseen piirakan tehdään keskelle pieni reikä, josta valutetaan piirakan täytteeseen tilkka maukasta kalalientä.
Mansikat à la Romanov
(4 hengelle)
1–1½ l tuoreita mansikoita
½–1 dl sokeria
hiven raastettua appelsiininkuorta
1 dl puristettua appelsiinimehua
1 dl appelsiinilikööriä tai curaçao-likööriä
6 dl vatkattua kermaa
Huuhdotuista mansikoista poistetaan kannat ja pannaan tarjoiluastiaan. Suuret marjat puolitetaan. Marjojen päälle ripotellaan sokeri, hyvin pestyn appelsiinin raastettua kuorta ja mehu.
Osa likööristä kaadetaan mansikoiden päälle ja osa käytetään kermavaahdon maustamiseen.
Marjojen annetaan vetäytyä peitettynä pari tuntia jääkaapissa.
Kerma vaahdotetaan ja maustetaan lopputilkalla likööriä. Kermavaahto tarjotaan joko erikseen tai pannaan samaan kulhoon mansikoiden kanssa. Korkeaan maljaan voi myös latoa mansikoita ja kermavaahtoa kerroksittain.
Appelsiinimehun tai -liköörin asemasta kerman maustamiseen voi käyttää myös rommia.
Romanovin mansikat sopivat mainiosti nautittavaksi köyhien ritareiden kera.
WrongIsland -jäätee
1 osa Triple Sec -likööriä
1osa giniä
1 osa rommia
1 osa viskiä
runsaasti Coca Colaa
½ osaa sitruunamehua
(Huom: ei teetä lainkaan)
Sekoitetaan. Tarjoillaan jäiden kera korkeasta lasista.