Vapaaehtoistyö teki vaikutuksen mama Kilatuun

Tansanialainen Tabitha Kilatu vieraili Lempäälässä Kimbilio-turvakodin merkeissä. Hänen mielestään köyhien naisten kouluttaminen on maan kehittymisen avain. Kuva: Marita Miettinen
Tansanialainen Tabitha Kilatu vieraili Lempäälässä Kimbilio-turvakodin merkeissä. Hänen mielestään köyhien naisten kouluttaminen on maan kehittymisen avain. Kuva: Marita Miettinen

– Kiitos, moi moi, Jumala. Ainakin nämä sanat olen oppinut tällä matkalla, nauraa Tabitha Kilatu, tansanialaisittain mama Kilatu, Morogoron hiippakunnan kehitysasioista vastaava työntekijä.

Kilatu kiersi huhtikuussa eteläistä Suomea seurakuntien vieraana noin kolmen viikon ajan. Matkan viimeiset päivät hän vietti Lempäälässä.

Kilatun ja Lempäälän sitoo yhteen Kimbilio-hanke. Tavoitteena on rakentaa naisille ja tytöille kahdeksanpaikkainen turvakoti 400 000 asukkaan Morogoron kaupunkiin. Työt alkoivat tammikuussa 2014, ja nyt valmiina on kylätalo, jossa järjestetään kokouksia, juhlia ja koulutuksia.

Hankkeesta vastaa Lempäälän NMKY. Tukijoita on seurakunnista yksityishenkilöihin. Tukea tarvitaan siihen saakka, kunnes turvakoti on pystyssä.

Huippurikkaita vai ahkeria?

Lempäälässä mama Kilatu on saanut kurkistaa vapaaehtoistyön arkeen, esimerkiksi Olkkarin vapputapahtuman järjestelyihin.

– Hankkeen aikana olen usein ihmetellyt, kuinka suuri paikka Lempäälä on ja kuinka rikkaita ihmisiä sen asukkaat ovat. Niin paljon on tapahtunut.

– Nyt olen nähnyt, että turvakodin hyväksi työskentelevät ovat ihan tavallisia ihmisiä. He vain tekevät paljon työtä, Kilatu kiittää.

Turvaa ja koulutusta

Kimbilion tarkoituksena on tarjota suojaa vaikeuksissa oleville naisille ja tytöille.

– Eniten apua tarvitsevat aviomiestensä pahoinpitelemät naiset sekä sellaiset teinitytöt, jotka ovat raskaana ja joita uhkaa vanhempien hylkääminen, Kilatu selvittää.

Turvakodissa he saavat ammattimaista kriisiapua. Työntekijät myös koettavat etsiä sovintoa osapuolten kesken.

Kimbilioon kaavaillaan myös lyhytkursseja.

– On suuri vaara, että kouluttamattomat ja köyhimmät naiset jäävät kehityksen ulkopuolelle. Kurssien avulla he oppivat tuntemaan oikeuksiaan ja parantamaan toimeentuloaan. Kerromme myös kristinuskosta.

– Naisia kouluttamalla koko yhteiskunta liikahtaa. Koulutus säteilee perheisiin ja sitä kautta yhteiskuntaan, Kilatu toteaa.

Täysillä loppuun asti

Suomen-matkansa aikana Tabitha Kilatu on vieraillut seurakunnissa, kouluissa ja vanhankodeissa.

Tampereella hän perehtyi ensi- ja turvakodin toimintaan.

– Näkee, että Suomessa yhteiskunta todella panostaa esimerkiksi lasten koulunkäyntiin.

– Vaikutuksen ovat tehneet myös vanhat kirkot. Olette pitäneet niistä hyvän huolen, hän sanoo.

Millaisia terveisiä hän vie kotimaahansa Tansaniaan?

– Kerron, kuinka täkäläiset ihmiset ovat syttyneet ja antavat aikaansa ja varojaan Kimbilion rakentamiseksi.

– Se auttaa meitäkin puristamaan kaikkemme hankkeen eteen.

 

Teksti ja kuva: Marita Miettinen