Uusien avausten aika

Vaalit on käyty, ja hallitusneuvottelut käynnistänyt tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) väläyttelee yllättäen yhteiskuntasopimuksen yhdeksi elementiksi työntekijöiden työajan pidentämistä kahdella ja puolella viikolla.

Sen turvin suomalaisen työn kilpailukykyä pyrittäisiin kohentamaan. Kovemmat olivat lääkkeet 1800-luvun alussa, jolloin luotiin  pohja Tampereelle maan suurimpana teollisuuskaupunkina. Jo 1770-luvulla Lempäälän kirkkoherra Erik Edner teki Ruotsin valtiopäivillä esityksen kaupungin perustamiseksi Tammerkosken rannalle, mutta todelliseen kiitoon Tampere pääsi Venäjän keisari Aleksanteri I:n ryhdyttyä tulemaan kaupungin teollistumista: James Finlayson ja muut tehtaan perustajat saivat huokeita tontteja, korotonta lainaa, verovapauden sekä tullivapauden koneille ja raaka-aineille. Halpaa työvoimaa oli  omasta takaa runsaasti tarjolla.

Uusia avauksia voisi nyt olla muitakin. Yksi keino tuottavuustehojen kasvattamisesssa voisi olla, että valtiovalta halpuuttaisi teollisuuden ja muun elinkeinoelämän käyttämän ja kipeästi tarvitseman energian hintaa.

Myös Lempäälä on uuden kunnanjohtajansa Heidi Rämön myötä uuden ajan ja avausten kynnyksellä.  Olli Viitasaaren kunnanjohtaja-ajan maamerkiksi jää Helsinki-Tampere -moottoritien pohjoisen liittymän yritysalue Marjamäki Ideapark sen vetovoimaisimpana tekijänä.

Toivottavasti uusi silmäpari esikuntineen luo katseensa myös kahteen muuhun, keskiseen ja Vaihmalan moottoritieliittymään etelässä. Jotain pyydyksiä voisi olla sielläkin.