Rakveren Tarvaksessa nimiä Lempäälästä

Rakveren Tarvas painaa tonnia, pronssia. Tekijä on Tauno Kangro.Kuva: Pentti Kangasluoma
Rakveren Tarvas painaa tonnia, pronssia. Tekijä on Tauno Kangro.Kuva: Pentti Kangasluoma

Jos Lääne-Virumaalla liikkuu, päätyy varmasti Rakveren kaupunkiin. Virolaiskaupungin keskustassa näkee kukkulan, vanhan linnoituksen. Toisella laidalla on suuri härkäpatsas.

Tarvas nousi, kun kaupunki täytti 700 vuotta. Oli vuosi 2002. Täällä eli aikoinaan suuri härkärotu. Tarvaspea oli paikan nimi, ja härkä kaupungin symboli.

Patsas rahoitettiin keräyksellä Virossa ja Suomessa. Suomalaisia nimiä patsaan jalassa on yli 700, monia merkittäviä suomalaisia kuten: Ahtisaari Eeva, Ahtisaari Martti, Koivisto Mauno ja Koivisto Tellervo. 

Tarkkaavainen kulkija löytää myös nimiä Lempäälästä: Haukkanen Aune ja Haukkanen Hannu. He ovat hyvässä kansainvälisessä seurassa. Joukossa on piispoja, upseereita, ministereitä, kansanedustajia, järjestöjä, tavallisia kansalaisia.

Härkä sopii hyvin lihateollisuuskaupungin symboliksi. Rakveren lihakombinaatin rakensivat suomalaiset neuvostovallan lopulla. Vuonna 1998 osti HK Ruokatalo sen ja se nykyään on johtava tuotemerkki Baltiassa.

Maltillisten ihmisten Rakveressa on hyvä teatteri, tasokas urheilukeskus, kylpylä, tasokkaita kartanohotelleja. Kaukana ei ole Narva, historiallinen kaupunki.

 

Pentti Kangasluoma