Leikkimökin kuistin katon alta löytyi valtava ampiaispesä

Raija Koiranen ja suuri ampiaispesä nostettuna samalle penkille. Kuva: Marita Ruhala
Raija Koiranen ja suuri ampiaispesä nostettuna samalle penkille. Kuva: Marita Ruhala

 

Pian eläkkeelle siirtyvän perhepäivähoitaja Raija Koirasen kotipihasta Lempäälän Hakkarissa löytyi toissa viikolla suurikokoinen ampiaispesä. Jätin mitat ovat 30 x 30 x 50 senttiä. On sinne mahtunut ampiainen toukkineen, mutta onneksi se oli löytyessään tyhjä ja hylätty.

Koirasten kotona Mailatie 1:ssä purettiin pihalla olevan leikkimökin kattoa ennen alkavaa leikkimökin katon maalausurakkaa. Leikkimökin kuistin kattopeltejä siirrettäessä niiden alta yllättäen paljastuneesta ampiaispesän olemassaolosta ei talon väellä ollut ennakkoon mitään aavistusta. Ilmeisesti jo jonkin aikaa tyhjänä ollut, pinnaltaan hienokuvioinen ampiaispesä siirrettiin talteen liiteriin.

– Viimeksi seitsemän vuoden ajan on ollut kahdeksan lasta hoidossa, ja leikkimökki on ollut tosi kovassa käytössä. Koskaan ei ole ollut ampiaisista tai niiden lentelystä pienintäkään haittaa, lokakuun alusta eläkkeelle jäävä ja nyt vain lapsenlapsiaan ja uutta Lissu-koiraansa hoitava Koiranen äimistelee.

Ampiainen perustaa pyöreän pesänsä suojaan usein räystään alle tai ullakolle katon rajaan.  Paperimainen ja useimmiten harmaa ampiaispesä on tehty pureskelluista puunsyistä ja siinä on avoimia lokeroita. Rakennusaineena ampiaiset käyttävät puuainesta, joten se saattaa rakennuspuuhissaan vioittaa suojaamattomia puupintoja.

Kooltaan pesä on noin 20-senttinen, mutta se saattaa joskus olla paljon suurempikin.

Pesän perustaa uusien jälkeläisten kasvattamista varten  yksittäinen, edellisenä syksynä paritellut kuningatar, joka rakentaa sinne aluksi 20–30 kennon kennoston  ennen kuin munii sinne. Se tapahtuu keväällä.. Kun ensimmäiset toukat ovat kehittyneet työläisampiaisiksi, ne huolehtivat siitä lähtien pesän tarpeista. Pesässä saattaa asustaa satoja ampiaisia ja loppukesästä pesässä voi olla 5 000–10 000 yksilöä.

Sama ampiaispesä ei ole enää käytössä seuraavana vuonna.